Yorkshire: Heritage Highlights

Boek nuAsgard Reizen

 

 

 

 • Vertrekdatum: 25 juni – 1 juli 2024
 • Reisduur: 7 dagen
 • Soort reis: boot- en busreis
 • Reisleider: Annemarie Aardewerk

 

 • Centraal gelegen in het Verenigd Koninkrijk vertegenwoordigt dit graafschap alles wat Engels is. De geschiedenis wordt gekleurd door Kelten, Romeinen en Vikingen en het landschap getekend door golvende heuvels, watervallen en schitterende vergezichten. De kustlijn wordt gevormd door steile kliffen. Landinwaarts zijn de Yorkshire Dales een uniek natuurgebied. Dit is het pittoreske decor van Emily Brontë’s Jane Eyre en andere romantische verhalen. Een gebied waar nog veel authentiek Engelse cultuur en traditie kan worden ontdekt en genoten in de dorpen, de kastelen en de landhuizen. Natuur en cultuur zijn in deze reis onlosmakelijk met elkaar verbonden. Veel Britser als Yorkshire kan het niet worden. Laat u verrassen door de schoonheid, rijkdom en hartelijkheid van Yorkshire.
 • Dag 1: Overtocht naar Hull

  Vanaf de opstapplaatsen rijden we naar de haven van Rotterdam voor de overtocht naar Hull. Tijdens de overtocht zullen we overnachten aan boord.

  Dag 2: Jacksons Wold Garden en Scampston Hall

  Ons eerste bezoek is aan Jacksons Wold Garden met een ‘morning coffee’. Een tuin met verschillende ‘kamers’, volledig in aansluiting bij het omringende landschap. Met onder meer een ommuurde rozentuin, borders met een overdaad aan kleur en geur en een smakelijke groentetuin.

  Vervolgens bezoeken we Scampston Hall; een Georgian landhuis, privé bewoond, met bijzondere collecties kunst, meubilair en porselein. Het omliggende landschap is een ontwerp van de fameuze Capability Brown. Een moderne tuinaanleg van Piet Oudolf voegt zich prachtig in deze historische omgeving. Oudolf gebruikt hier felle kleurcontrasten in een beweeglijk vormenpatroon van Molinia grassen.

  We dineren en overnachten in het Ascot House Hotel in Harrogate. Een comfortabel hotel op 8 minuten loopafstand van het oude stadshart met zijn Victoriaanse arcaden, gezellige winkels en veelkleurige parken.

  Dag 3: Mount St John Garden en Harewood House

  Eén van de hoogtepunten van de reis is ongetwijfeld het bezoek aan Mount St John Garden. Eigenaar Chris Blundell en vermaard tuinontwerper Tom Stuart-Smith hebben deze spectaculaire tuin aangelegd. Stuart-Smith behoort tot de meest prominente ontwerpers in Engeland en is veelvuldig winnaar van de Chelsea Flower Show (8 gouden medailles!) Hij ontwierp onder meer voor Queen Elizabeth op Windsor Castle. We krijgen hier een persoonlijke ontvangst door de head-gardener.

  Vervolgens gaan we lunchen in de nabijgelegen typisch Engelse pub The Carpenters Arms met groenten uit de tuinen van Mount St John Garden.

  Harewood House herbergt een spectaculaire verzameling kunst en antiek waaronder Chippendale meubels. Het huis stamt uit de achttiende eeuw. Café en terras bieden een panoramisch zicht op Yorkshire. Terrastuinen met fonteinen en rijke beplanting omlijsten deze bijzondere locatie. Met eigen hop wordt Harewood bier geproduceerd!

  Dag 4: Yorkshire Dales, Fountains Abbey en Studley Royal Park

  Op deze dag genieten we van het schitterende landschap van de Yorkshire Dales. In een van de mooie dorpjes maken we een koffiestop.

  De ruïnes van Fountains Abbey behoren tot het werelderfgoed. Rond de oude abdij ligt Studley Royal Park met een bijzondere watertuin. De middeleeuwse abdij en de achttiende eeuwse parkaanleg met meren, kanalen, watervallen en ‘follies’ gaan wonderwel goed samen. Als één van de meest romantische locaties staat deze historische ruïne op de lijst van The National Trust.

  In de middag bezoeken we York, waar u vrije tijd heeft. Voor een bezoek aan de grote kathedraal met haar gebrandschilderde ramen of om te winkelen in de gezellige ‘Shambles’; een middeleeuwse straat met vakwerkhuizen.

  Dag 5: Brontë Parsonage Museum, Dove Cottage Nursery Garden en Saltaire

  Het Brontë Parsonage Museum in Haworth houdt de herinnering aan de Brontë-sisters in ere in hun voormalige woonhuis. In museum en dorp leidt een gids ons door de leefwereld van de zussen.

  Daarnaast heeft u de gelegenheid voor een vrije lunch in Keighley.

  Dove Cottage Nursery Garden een nog jonge tuin met veel wilde planten en grassen ‘voor alle seizoenen’. Deze tuin kreeg veelvuldig aandacht in BBC tuinprogramma’s. Kwekerij en winkel maken een bezoek extra aantrekkelijk.

  Het dorp Saltaire is Unesco-werelderfgoed en een historisch monument uit de tijd van de Industriële Revolutie. In 1851 opgericht door Sir Titus Salt en fraai gelegen aan de rivier Aire. Oorspronkelijk was het een model-arbeidersdorp met bijzondere Victoriaanse architectuur. Hier is gelegenheid om winkels te bezoeken in de monumentale Salts Mill of om het werk van de wereldberoemde schilder David Hockney te bewonderen!

  Dag 6: Yorkshire Sculpture Park, Nostell Priory House en overtocht naar Rotterdam

  Op deze laatste dag van ons verblijf in Engeland bezoeken we het internationaal gerenommeerde Yorkshire Sculpture Park. Fraai gelegen in het glooiende landschap van West Yorkshire biedt het een veelheid aan eigentijdse kunst met meer dan honderd werken van onder meer Barbara Hepworth, Henry Moore, Ai Weiwei, Wolfgang Laib.

  Tot besluit van de reis brengen we een bezoek aan Nostell Priory House: gebouwd tussen 1725 en 1785 door de Winn family die er hun sociale positie, rijkdom en prestige mee tot uitdrukking wilden brengen. Het elegante huis met interieurontwerp van Robert Adam herbergt een schat aan Chippendale meubilair, kostbaarheden (waaronder een Georgian poppenhuis) en oude schilderijen.

  Vervolgens rijden we naar Hull voor inscheping voor onze overtocht. Tijdens de overtocht zullen we overnachten aan boord.

  Dag 7: Aankomst in Rotterdam

  De volgende ochtend arriveren we weer in Rotterdam en rijden we weer langs alle opstapplaatsen terug.

  * Het programma is onder voorbehoud van wijzigingen.

 • Vertrekdatum Prijs per persoon Eenpersoonstoeslag
  25 juni 2024 € 2.195,- € 330,-

  Inclusief


  • Bootreis Rotterdam-Hull en Hull-Rotterdam
  • 2 overnachtingen op de boot
  • 4 overnachtingen in het Ascot House Hotel in Harrogate
  • Verzorging op basis van logies, ontbijt en diner
  • Kamers met douche en toilet
  • Lunch op dag 3
  • Dinerboxen dag 1 en 6
  • Vervoer met comfortabele minibus
  • Rondleidingen volgens programma

  Exclusief


  • Administratiekosten (€ 25,- per boeking)
  • SGR bijdrage € 5,- p.p.
  • Overige lunches
  • Drankjes
  • Entreekosten ca. € 110,- p.p.
  • Persoonlijke uitgaven