Het groene gezicht van Parijs

Boek nuAsgard Reizen

 

 

Tuinen, parken en groene oases

Goede wijn behoeft geen krans. Parijs aanprijzen lijkt dan ook volstrekt overbodig. De stad zal u bekend zijn; de monumenten en de musea, de ‘Grand Magasins’ en de markten. Een stad vol leven en met duizend bezienswaardigheden. Maar tussen alle bedrijvigheid van werk en verkeer heeft de stad een aantal opmerkelijke oases; het openbare groen van tuinen en parken. Verscholen locaties voor ontspanning en plezier van vermoeide werkers en vrolijke flaneurs.

Vertrekdatum:13 mei 2023

Reisduur: 6 dagen

Soort reis: busreis

Reisleider: Annemarie Aardewerk

  • In de laatste jaren heeft Parijs er enkele bijzondere stadsparken bij gekregen. Opzienbarend van ontwerp en beplanting maar bij velen nog onbekend. Deze reis laat u kennismaken met een aantal van de groene oases.

    Voor de Fransen is een park niet zomaar een stukje getemde natuur. Een park is cultuur. De stadsparken van Parijs vormen dan ook een wezenlijk deel van de culturele rijkdom van de stad. Ze kenmerken zich door een eigen functionaliteit, een eigen kwaliteit van ontwerp en een eigen geschiedenis. Het hectische stadsleven komt tot rust in de parken. Hier wordt ontspannen, gewandeld, gesport en gespeeld.

    Naast de bekende historische parken als de Jardin des Tuileries en Jardin du Luxembourg zijn er in de afgelopen jaren tal van nieuwe parken gekomen, waaronder Parc André Citroën, Jardin Atlantique en La Promenade Plantée. Prestigieuze projecten en hoogstaande tuinarchitectuur maar bovenal een onbekend ‘groen gezicht’ van deze wereldstad.

  • Dag 1: Château de Chantilly

    Bezoek aan Château de Chantilly ten noorden van Parijs waarvan de tuinen in de zeventiende eeuw door de beroemde tuinarchitect André Le Nôtre zijn aangelegd. Een magnifiek park met terrassen, vijvers en kanalen. In het kasteel is het Musée Condé gehuisvest. Hoogtepunten uit de collectie zijn het vijftiende eeuwse getijdenboek Très riches heures du duc de Berry en schilderijen van onder anderen Jean Clouet, Raphaël, Watteau en Ingres.

    Eind van de dag arriveren wij bij ons hotel. Wij dineren gezamenlijk.

    Dag 2: Jardin Atlantique, La Promenade Plantée en Musée Rodin

    We beginnen de dag met een bezoek aan de Jardin Atlantique. Een kostbaar project boven op het dak van het station Maine-Montparnasse. Eind jaren tachtig aangelegd door de jonge landschapsarchitecten Francois Brun, Michel Péna en Christine Schnitzler. Op zo’n 18 meter boven de perrons en omringd door hoge gebouwen. Het park ontleent zijn naam aan de bestemming van de treinen die van hieruit naar de Atlantische kust rijden. De ontwerpers hebben deze maritieme relatie tot uitdrukking gebracht in een speels patroon van golvende lijnen dat overal in het park herkenbaar is.

    In de middag gaan we naar La Promenade Plantée: een groen lint van vier en een halve kilometer. Een oud spoortracé tussen de Place de la Bastille en het Bois de Vincennes is omgetoverd tot een unieke stadstuin. De Promenade Plantée is omzoomd door allerlei ateliers, galeries en winkels vol kunst en antiek.

    Daarna brengen we een bezoek aan het Musée Rodin. Zowel in het museum als in de tuin vindt u de beelden van deze beroemde kunstenaar. In het museum zijn ook schilderijen van Renoir, Monet en Van Gogh te bewonderen. Musée Rodin is gevestigd in een achttiende eeuws herenhuis (Hôtel Biron) nabij het Hôtel des Invalides. De tuin bevat onder meer 2000 rozenstruiken.

    Dag 3: Tuin van Claude Monet en Le potager du Roi

    We beginnen deze dag met een bezoek aan de tuin van Claude Monet in Giverny. Monet woonde en werkte hier van 1883 tot aan zijn dood in 1926. Hij schilderde er vooral zijn tuin; zijn schilderijen van de vijver met waterlelies en de Japanse brug behoren tot zijn bekendste werken. Op loopafstand van het huis van Monet ligt het Musée des Impressionismes Giverny.

    Na de lunch rijden we terug naar Parijs waar wij Le potager du Roi bezoeken, gecreëerd in de jaren 1678 – 1683 voor Lodewijk XIV als koninklijke moestuin. De ommuurde tuin maakt deel uit van de tuinen van Versailles en is aangelegd door Jean-Baptiste La Quintinie. Het ontwerp bestaat uit een strak patroon van afzonderlijke vakken voor allerlei groenten- en fruitsoorten. Fascinerend zijn de vele vormen van vormsnoei en hovenierskunst.

    Dag 4: Père Lachaise en Fondation Louis Vuitton

    In de ochtend bezoeken we Père Lachaise; deze begraafplaats vormt niet alleen de rustplaats voor talrijke beroemdheden, maar is ook als stadspark van grote betekenis voor de Parijzenaars. Op Père Lachaise werken meer dan dertig tuinmannen, staan 12.000 bomen en leven 200 soorten vogels!

    De gerenommeerde architect Frank Gehry is de ontwerper van het museumgebouw van de Fondation Louis Vuitton. We zien de spectaculaire architectuur en de opzienbarende moderne kunstwerken uit de collectie.

    Dag 5: Follies van Parc Monceau, Tuileries en de tuin van het Palais Royal

    Wij beginnen de dag met een wandeling langs de follies van Parc Monceau met zijn monumentale vergulde toegangshekken en het tolhuis van Ledoux. Aan het park ligt ook het voormalige woonhuis van Nissim de Camondo. De geschiedenis van de familie De Camondo is aan de hand van het rijke interieur en de materiele herinneringen beschreven door de bekende auteur Edmund de Waal. Een bezoek maakt ons deelgenoot van dit bijzondere verhaal.

    Vervolgens wandelen we door de Tuileries en de tuin van het Palais Royal.

    De middag kunt u naar eigen inzicht geheel vrij besteden.

    Dag 6: Albert Kahn en Kengo Kuma

    We brengen een bezoek aan de recent heropende tuinen van Albert Kahn in de Parijse voorstad Boulogne-Billancourt. Ruim honderd jaar geleden legde de schatrijke bankier verschillende tuinen aan die de werelddelen moesten representeren. Van Engelse uitbundigheid tot Japanse sereniteit. De compleet gerenoveerde tuinen schitteren weer in al hun pracht.

    Daarna bewonderen we niet alleen de monumentale plantenkas, maar ook het nieuwe museumpaviljoen van Kengo Kuma. Hier is de beroemde fotocollectie te zien die Kahn aanlegde tussen 1910 en 1930. In de snel veranderende moderne tijd wilde Kahn een archief aanleggen van herinneringen aan ‘de oude wereld’. Tienduizenden foto’s vertellen over mensen, culturen en tradities in alle uithoeken van de wereld. Een blijvend monument in een veranderende wereld.

    Daarna begint de terugreis naar Nederland.

    * Het programma is onder voorbehoud van wijzigingen.

  • Vertrekdatum Prijs per persoon Eenpersoonstoeslag
    13 mei 2024 € 1.795,- € 470,-