Het groene gezicht van Parijs

Boek nuAsgard Reizen

 

 

 

In de laatste jaren heeft Parijs er enkele bijzondere stadsparken bij gekregen. Opzienbarend van ontwerp en beplanting maar bij velen nog onbekend. Deze reis laat u kennismaken met een aantal van de groene oases.

 • Goede wijn behoeft geen krans. Parijs aanprijzen lijkt dan ook volstrekt overbodig. De stad zal u bekend zijn; de monumenten en de musea, de ‘Grand Magasins’ en de markten. Een levendige stad vol bezienswaardigheden. Maar tussen alle bedrijvigheid van werk en verkeer heeft de stad een aantal opmerkelijke oases; het openbare groen van tuinen en parken, verscholen locaties voor ontspanning en plezier van vermoeide werkers en vrolijke flaneurs.

  In de laatste jaren heeft Parijs er enkele bijzondere stadsparken bij gekregen. Opzienbarend van ontwerp en beplanting maar bij velen nog onbekend. Deze reis laat u kennismaken met een aantal van de groene oases.

  Voor de Fransen is een park niet zomaar een stukje getemde natuur. Een park is cultuur. De stadsparken van Parijs vormen dan ook een wezenlijk deel van de culturele rijkdom van de stad. Ze kenmerken zich door een eigen functionaliteit, een eigen kwaliteit van ontwerp en een eigen geschiedenis.
  Het hectische stadsleven komt tot rust in de parken. Hier wordt ontspannen, gewandeld, gesport en gespeeld. Naast de bekende historische parken als deJardin des Tuileries en Jardin du Luxembourg zijn er in de afgelopen jaren tal van nieuwe parken bij gekomen, waaronder Parc André Citroën, Jardin Atlantique en La Promenade Plantée. Prestigieuze projecten en hoogstaande tuinarchitectuur maar bovenal een onbekend ‘groen gezicht’ van deze wereldstad.

 • 1e dag

  We vertrekken vanochtend vanaf de opstapplaatsen Utrecht CS (08.00 uur) en Breda, Hotel campanile (09.00 uur) naar het ten noorden van Parijs gelegen Château de Chantilly. De prachtige tuinen met terrassen, vijvers en kanalen zijn in de zeventiende eeuw door de beroemde tuinarchitect André Le Nôtre aangelegd. In het kasteel brengen we een bezoek aan het Musée Condé met als hoogtepunten uit de collectie het vijftiende eeuwse getijdenboek Très riches heures du duc de Berry en schilderijen van onder anderen Jean Clouet, Raphaël, Watteau en Ingres. Ons hotel voor de komende vijf nachten is in Saint Cloud, gelegen tussen Parijs en Versailles.

  2e dag

  Na het ontbijt rijden we naar Parijs. Op het dak van het station Maine-Montparnasse bevindt zich de Jardin Atlantique, eind jaren tachtig aangelegd door de jonge landschapsarchitecten Francois Brun, Michel Péna en Christine Schnitzler. De spectaculair hoog gelegen tuin, op zo’n 18 meter boven de perrons, is omringd door hoge gebouwen. Vanuit hier rijden de treinen naar de Atlantische kust, vandaar de naam Atlantique. De maritieme relatie is ook tot uitdrukking gebracht in het speelse patroon van golvende lijnen, die overal in het park herkenbaar zijn.

  S’ Middags bezoeken we een heel bijzonder stadstuin, La Promenade Plantée. Dit groene lint van vier en een halve kilometer was ooit een oud spoortracé tussen de Place de la Bastille en het Bois de Vincennes. Rond de Promenade Plantée treffen we allerlei gezellige ateliers, galeries en winkels vol kunst en antiek. Ons laatste park vandaag is aangelegd in de negentiende eeuw naar voorbeeld van een Engelse landschapstuin compleet met waterval en namaakrotsen en grotten. Parc des Buttes-Chaumont vormde een attractie voor de wereldtentoonstelling van 1867 en geeft ons prachtige uitzichten o.a. op de Sacré-Coeur.

  3e dag

  We beginnen deze dag met een bezoek aan de tuin van de beroemde impressionistische schilder Claude Monet in Giverny. Monet woonde en werkte hier van 1883 tot aan zijn dood in 1926. Hij schilderde er vooral zijn tuin; zijn schilderijen van de vijver met waterlelies en de Japanse brug behoren tot zijn bekendste werken. Op loopafstand van het huis van Monet ligt het Musée d’Art Américain, waar een mix van Franse en Amerikaanse impressionistische kunst te zien is.

  Na de lunch alhier rijden we naar Versailles, waar we de indrukwekkende moestuin van de Koning, Le potager du Roi, bezoeken. De ommuurde tuin is aangelegd door Jean-Baptiste La Quintinie en maakt deel uit van de tuinen van Versailles in opdracht van de Zonnekoning Lodewijk XIV. In deze opmerkelijke tuin in Franse stijl, zetten de tuinmannen de kunst van het snoeien voort en verbouwen ze een grote verscheidenheid aan groenten en fruit.

  4e dag

  Vanochtend bezoeken we het Musée Rodin. Zowel in het museum als in de tuin bekijken we de fraaie beelden van deze beroemde kunstenaar. In het museum zijn ook schilderijen van Renoir, Monet en Van Gogh te bewonderen. Musée Rodin is gevestigd in een achttiende eeuws herenhuis (Hôtel Biron) nabij het Hôtel des Invalides. De tuin bevat onder meer 2000 heerlijk geurende rozenstruiken. We lunchen in het museum waarna we een bezoek brengen aan het grootste stadspark van Parijs, Parc de la Villette, ontworpen door Bernard Tschumi.

  Met zijn verzameling musea, theaters, architectonische dwaasheden, thematuinen en open ruimtes, is er in Parc de la Villette voor iedereen wel iets te vinden.

  Tenslotte bezoeken we de beroemde begraafplaats Père Lachaise; deze begraafplaats vormt niet alleen de rustplaats voor talrijke beroemdheden, maar is ook als stadspark van grote betekenis voor de Parijzenaars. Op Père Lachaise werken meer dan dertig tuinmannen, staan 12.000 bomen en leven maar liefst meer dan 200 vogelsoorten.

  5e dag

  Het spectaculaire stadspark Parc André Citroën, gelegen aan de Seine, op nog geen tien minuten van de Eifeltoren, is één van de mooiste parken van Parijs. Het park is ontworpen door Gilles Clément en Alain Provost en heeft een oppervlakte van maar liefst 14 hectaren, verdeeld in tal van aparte tuinen. Zo zijn er onder meer een witte en een zwarte tuin en een grillige ‘jardin en mouvement’ met veel bamboe, varens, rozen en slingerende paden. Opvallend is ook het veelzijdige gebruik van water. Hierna bezoeken we De Jardin des Tuileries ofwel, de Tuilerieën. Dit zijn de tuinen van het voormalige Palais des Tuileries welke door een verbrand is verwoest.

  Vervolgens een bezoek aan de Tuileries en de tuin van het Palais Royal.

  De middag kunt u naar eigen inzicht geheel vrij besteden.


  6
  e dag

  De reis wordt afgesloten met een bezoek aan Courances ten westen van Fontainebleau; één van Frankrijks mooiste kasteeltuinen. Een parkaanleg met lange zichtlijnen en majestueuze waterpartijen omringt het zeventiende eeuwse kasteel. We krijgen een rondleiding door het huis (nog altijd in particulier bezit) met rondom zicht op de strak vormgegeven tuinen. Na de lunch in Milly-la-Forêt begint de terugreis naar Nederland.

 • Vertrekdatum prijs per persoon 1-pk toeslag
  6 t/m 11 juni 2022 €1395,00 €315,00

   

  Inclusief:

  • 5 overnachtingen in hôtel Quorum
  • Kamers met douche en toilet
  • Verzorging op basis van Logies, ontbijt en diner
  • Alle entrees
  • Vervoer met comfortabele minibus
  • Rondleidingen en begeleiding tijdens de reis

  Exclusief:

  • Lunches
  • Drankjes bij diner
  • Eventuele fooien en persoonlijke uitgaven

  Reisbegeleiding:

  Inhoudelijke begeleiding: Annemarie Aardewerk
  Chauffeur: André van Amerongen

  De maximale groepsgrootte is 17 personen. Dit programma is altijd onder voorbehoud van wijzigingen.