Sussex, historische steden en Engelse tuinen

Boek nuAsgard Reizen

 

 

In Zuidoost-Engeland biedt het graafschap Sussex rust, ruimte, natuur en geschiedenis. De spectaculaire kustlijn, de glooiende landschappen en het kleurrijke verleden vormen het bijzondere decor van deze reis. Tijdens deze reis maken we kennis met haar historische bezienswaardigheden afgewisseld door landschappelijk schoon.

Vertrekdatum: 11 juni 2024

Reisduur: 6 dagen

Soort reis: bus- en bootreis

Reisleider: Annemarie Aardewerk

 • In Zuidoost-Engeland biedt het graafschap Sussex alles wat u verwacht aan rust, ruimte, natuur en geschiedenis. De spectaculaire kustlijn, de glooiende landschappen en het kleurrijke verleden vormen het bijzondere decor van deze reis.

  Afwisselend zult u kennismaken met historische bezienswaardigheden, landschappelijk schoon en Engelse tuinen. In de luwte van de heuvels van de South Downs opent het schilderachtige landschap zich met zijn oude dorpen, kerken, kastelen, kronkelwegen en een rijk boeket aan weelderige hagen, groene bermen en wilde bloemen.

 • Dag 1: overtocht, Godinton House en inchecken

  Vanaf de opstapplaatsen rijden we naar Calais voor de overtocht naar Dover. Bij aankomst in Dover ziet u de indrukwekkende witte krijtrotsen uit zee rijzen.

  Op weg naar ons hotel brengen we een bezoek aan Godinton House. Een schitterende locatie met een geschiedenis van meer dan 500 jaar en omgeven door 12 hectare prachtige tuinen omlijst door heggen. Na een “afternoon tea” rijden we naar ons hotel voor diner en overnachting in de omgeving van Rye.

  Dag 2: Marchants Hardy Plants

  Na het onbijt bezoeken we Marchants Hardy Plants, een kleine kwekerij met veel specialiteiten. Onder meer agapanthus, kniphofia en molinia. Het BBC programma Flying Gardener heeft er uitgebreid aandacht aan besteed.

  Na de “morning coffee” rijden we naar Berwick. In Berwick Church zien we kleurrijke muurschilderingen van kunstenaars van de Bloomsbury Group. In de oorlogsjaren werkten hier verschillende vooraanstaande kunstenaars onder wie Vanessa Bell.

  Pal naast de kerk ligt de gezellige 200 jaar oude pub The Cricketers Arms in een fraaie cottage tuin. Hier genieten we een gezamenlijke lunch.

  Great Dixter gelegen in East-Sussex is al even vermaard en gewaardeerd en was voorheen eigendom van Christopher Lloyd. We zien het huis en één van de mooiste tuinen van Engeland.

  Dag 3: Charleston House, Great Dixter en The George

  Deze ochtend bezoeken we Charleston House, ooit een verzamelplaats van kunstenaars. Het schilderachtige huis ligt te midden van een fraaie mediterrane tuin. Hier leefden vanaf 1916 kunstenaars Vanessa Bell en Duncan Grant die hier hun kleurrijke vriendenkring ontvingen. Zij verfraaiden het huis met bijzondere kunstwerken en decoraties. Ook bezoeken wij de nieuwe expositieruimte die bij Charleston House is gerealiseerd.

  In de middag brengen we een bezoek aan Monk’s House, een achttiende-eeuwse cottage in het dorp Rodmell. Dit was het buitenhuis van Virginia Woolf. Haar werkkamer geeft een heerlijk zicht op de omliggende tuin. De romantische plek is ommuurd, heeft een terras, een vijver, een moestuin en een doorkijk op de kerktoren. Kortom: een perfecte en inspirerende plek.

  Tenslotte naar Rye, één van de mooiste dorpen van Sussex, waar we genieten van een “afternoon tea” in het fameuze The George. Dit eeuwenoude hotel is een trots monument van het dorp. De aankleding is een comfortabele mix van antiek en modern en heeft zo een tijdloze sfeer van rust en verwennerij.

  Dag 4: Alfriston Clergy House en Brighton

  Na het ontbijt maken we een mooie route met de bus. South Downs National Park is méér dan een bezienswaardigheid; het is een onvergetelijke beleving van het groen golvende Engelse landschap.

  In de middag bezoeken we het even kleine als charmante Alfriston dat nog een middeleeuws karakter heeft door het behoud van eeuwenoude architectuur. Centraal staat St Andrews Church en het nabije ‘Clergy House’ was ooit de allereerste erfgoed-aankoop van The National Trust.

  Tenslotte uitwaaien op de boulevard van Brighton. De Victoriaanse badplaats heeft nog haar exotische grandeur met de pier, het Royal Palace in oriëntaalse stijl en de oude smalle straatjes (The Lanes).

  Dag 5: Long Barn Gardens, Royal Tunbridge Wells en Standen Gardens

  De Long Barn stamt hoogstwaarschijnlijk uit de 14e eeuw en ligt verscholen aan de rand van Sevenoaks Weald Village. De tuin van Long Barn is een ontwerp van Vita Sackville-West en Harold Nicholson. Zij woonden hier van 1915 tot 1932 waarna zij verhuisden naar Sissinghurst. Later woonde ook luchtvaartpionier Charles Lindbergh in de Long Barn.

  In het historische kuuroord Royal Tunbridge Wells heeft u vrije tijd om te lunchen en winkelen. The Pantiles is een oude arcade met een verscheidenheid aan winkels en lunchrooms in het hart van de stad.

  In de middag bezoeken we Standen House and Gardens, één van de vele rijkdommen van de National Trust. Standen is ontworpen door Philip Webb en geldt als een hoogtepunt van de Engelse ‘Arts and Crafts’ beweging uit de 19e eeuw. Het interieur is verzorgd door William Morris en ademt Engelse sfeer en kwaliteit. Het huis ligt in een glooiend landschap en de wondermooie tuinen zijn onlangs geheel gerestaureerd.

  Dag 6: terugreis en overtocht Dover naar Calais

  Na het ontbijt gaan we op weg naar Dover voor de overtocht naar Calais en de reis terug naar Nederland.

  * Het programma is onder voorbehoud van wijzigingen.

 • Vertrekdatum Prijs per persoon Eenpersoonstoeslag
  11 juni 2024 €1.795,00 €295,00