Over zingeving – Zin zoeken in Oxford samen met TROUW filosofieredacteur Peter Henk Steenhuis

Boek nu

  • Over zingeving – Zin zoeken in Oxford samen met TROUW filosofieredacteur Peter Henk Steenhuis

    Met verblijf in het illustere New College

    13 t/m 18 september 2024

    Een buitenkans! Reis met Trouw en Peter Henk Steenhuis naar het uitzonderlijk charmante en historische Oxford en dompel uzelf onder in die unieke Engelse sfeer. Dat gaat vanzelf want u verblijft op de campus van het eeuwenoude New College. New College werd in 1379 opgericht door William of Wykeham, bisschop van Winchester. Het College is omringd met prachtige tuinen maar ligt toch op slechts een paar minuten lopen van het centrum van Oxford. De oude stadsmuur maakt deel uit van het College. De prachtige Hall, de bijzondere kapel en de sfeervolle cloisters maken een verblijf hier zeer bijzonder.

    Peter Henk Steenhuis, die sinds 1994 werkt bij dagblad Trouw, als eindredacteur, plaatsvervangend chef kunst, literair recensent en muziek- en filosofieredacteur, gaat tijdens het verblijf in Oxford samen met u in gesprek. Op het gebied van religie, filosofie, sport en ontspanning en op het gebied van kunst gaan we op zoek naar vragen en antwoorden over zingeving. Samen met de in 2015 overleden filosoof René Gude heeft hij hierover veel nagedacht en geschreven. Hij interviewde zzp-ers, mensen in het onderwijs, in de zorg en bij banken – allemaal om er achter te komen hoe mensen ambachtelijk kunnen zingeven. Afgelopen jaren maakte hij levensverhalen van Trouwlezers onder de titel ‘Zin in het alledaagse’. Op dit moment schrijft hij de rubriek ‘De zinzoeker,’ waarin hij vragen van lezers over zingeving  beantwoordt.

    Met inleidingen, wandelingen, bezoeken aan musea en instellingen, prachtig aangelegde tuinen en landhuizen en gesprekken met elkaar, trachten we verdieping te krijgen in wat ons drijft en bezighoudt.

    De universiteitsstad Oxford is één van de oudste en meest gerenommeerde van de wereld. Grote namen uit de geschiedenis van cultuur en wetenschap zijn verbonden met deze stad. Ook heeft de Universiteit van Oxford – waartoe New College behoort – ettelijke Britse premiers geleverd. Sinds de tijd van het Engelse Empire laat de universiteit zich ook ver buiten de landsgrenzen gelden. Menig politiek leider, prins of staatsman in de wereld heeft een opleiding genoten aan één van de 41 onafhankelijke onderwijsinstellingen die samen de universiteit vormen.

  • Dag 1                   Vrijdag 13 september

    In de ochtend vertrekken wij naar Oxford, waar we in de namiddag aankomen. Na het inchecken is er een rondleiding door New College en een korte wandeling door het centrum van Oxford met een aantal van de belangrijkste historische monumenten zoals de Bodleian Library en Christ Church Cathedral. De geschiedenis van de stad en het universitaire systeem komen aan de orde.

    We dineren gezamenlijk en in de avond maken we nader kennis.

    Naar aanleiding van zijn boek: ‘Zin in het alledaagse – De kunst om ons leven betekenis te geven’ zei Peter Henk Steenhuis het volgende “Het is belangrijk om het over zingeving te hebben, omdat we het constant doen. Het is net zoals ademhalen. We zijn de hele dag bezig met zingeving, alleen valt het pas op als we het er moeilijk mee hebben. Bijvoorbeeld wanneer je met pensioen gaat en je niet weet hoe je je leven moet indelen. Dan gaat het schuren. Net zoals je tijdens een longontsteking of een allergieaanval last hebt met ademen. Ik denk dat we ons leven makkelijker kunnen maken als we vaker over zingeving nadenken en we met elkaar gesprekken hierover voeren.”

    Dag 2                   Zaterdag 14 september

    We beginnen in de ochtend met gesprekken over Zingeving en de vier begrippen die daarbij horen. We noemen ze hier de vier Z-en. Z1 is het zinnelijke, of lijfelijke, en gaat over het prikkelen van waar je zin in hebt, wat je lichaam wil. Vaak denken mensen dan aan seks, maar het kan ook gewoon over lekker eten en drinken gaan, of over energieke sport. Z2 is het zintuigelijk, of het schone. Die gaat over wat je zintuigen waarnemen en hoe mooi je dat vindt. Een mooie omgeving om in te werken inspireert je, bijvoorbeeld omdat je dicht bij de natuur zit of kunst aan de muur hebt hangen. Lege kantoren met Tl-verlichting zijn daarentegen minder inspirerend. Z3 is het zinrijke ofwel het verbale of rationele. René Gude sprak over de betekenis van je volzinnen: het gaat dus over hoe je jezelf verwoordt. Kom je uit je woorden? Kun je zeggen wat je denkt? Z4 is het zinvolle: dat je achter de doelen in je leven en je werk staat. Draagt het bedrijf waar je voor werkt bij aan een betere wereld volgens jou? Stel jezelf de doelen in het leven die jij belangrijk vindt en werk daar naartoe. Samen dragen al die vormen van zin dus bij aan zingeving in je leven.

    ’s Middags heeft u vrije tijd. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de Christ Church Picture Gallery, met een kleine maar bijzondere collectie Europese kunst, variërend van de Italiaanse Renaissance, schilderijen en vooral prentkunst van Van Dijck en Frans Hals tot werken van Leonardo, Michelangelo en Dürer.

    We hopen een Evensong te kunnen bijwonen in een van de colleges, waarschijnlijk Christ Church Cathedral.

    Diner op eigen gelegenheid, uiteraard met suggesties van de begeleiding. U kunt ervoor kiezen om met anderen te dineren. Dit kunt u ter plaatse per dag aangeven.

    Dag 3                   Zondag 15 september

    Deze ochtend gaan we in gesprek over de filosofie van het kijken – ofwel Z2 – het zintuiglijke.

    ’s Middags bezoeken wij het Ashmolean Museum met een verrassend brede kunstcollectie. De namiddag is ter vrije besteding, bijvoorbeeld voor een bezoek aan de botanische tuinen of omring uzelf met erfgoed en geschiedenis in The Randolph Hotel, een monument geïnspireerd op de prestigieuze universiteit van Oxford, voor een fabuleuze High Tea. Of breng bijvoorbeeld een bezoek aan één of meer typische pubs, zoals de Eagle & Child, waar schrijvers als Tolkien en C.S. Lewis elkaar ontmoetten voor gesprekken over literatuur onder het genot van warm bier.

     Dag 4                   Maandag 16 september

    In de ochtend houden we ons bezig met Z3 – het zinrijke – over hoe we dingen verwoorden.

    ’s Middags brengen we een bezoek aan Blenheim Palace in Woodstock, even buiten Oxford gelegen. Het paleis is de zetel van de hertog van Marlborough, maar zowel het gebouw als de omliggende tuinen zijn open voor het publiek. Winston Churchill is hier geboren en ligt begraven in het nabijgelegen dorp Bladon.

    Een goede plek om naartoe te gaan in Oxford is The Turf Tavern. Ooit een plaats voor hanengevechten en later de borrelplek voor tal van beroemdheden onder wie Bill Clinton, Elizabeth Taylor en Margaret Thatcher. Liefhebbers van Engels bier zitten hier goed.

    Dag 5                   Dinsdag 17 september

    Deze ochtend gaan we in op de doelen in ons leven en werk – Z4. Wat is onze visie, de missie en wat motiveert ons?

    In de middag gaan we naar Rousham House, Oxfordshire. Het huis werd gebouwd voor Sir Robert Dormer en is nog altijd familiebezit. De tuin is niet zomaar een Engelse tuin maar een idylle die eeuwenlang ongeschonden is gebleven; het meesterwerk van William Kent (1684-1748). Het huis stamt uit   en is nog altijd familiebezit. Tijdens een rondleiding door het huis zien we onder meer de collecties kunst en antiek.

    Dag 6                   Woensdag 18 september

    In Oxford bezoeken we deze laatste ochtend de wereldberoemde Bodleian Library die stamt uit het begin van de 14e eeuw. We krijgen een rondleiding langs de hoogtepunten van deze unieke bibliotheek met onder meer ‘The Divinity School’ uit de 15e eeuw en ‘The Radcliffe Camera’ uit de 18e eeuw.

    Verder heeft u vrije tijd om nog wat door de stad te slenteren en te winkelen, bijvoorbeeld in de beroemde Blackwell’s boekwinkel aan de Broad Street. Of ga naar het Pitt Rivers Museum waar de archeologische en antropologische verzamelingen van de Universiteit van Oxford tentoongesteld worden.

    Rond het middaguur vertrekken wij retour naar Nederland.

    • programmaonderdelen en –volgorde onder voorbehoud.
    • Het excursieprogramma vindt plaats in groepen van maximaal 25 personen – de bijeenkomsten in de ochtenden zijn met de gehele groep. Het kan voorkomen dat de excursies begeleid worden door een Engelssprekende specialist.

  • New College is een van de grootste Colleges in het centrum van Oxford, maar een deel van zijn charme is dat het in wezen verborgen is. De stichter, William of Wykeham, heeft een hele reeks percelen binnen de middeleeuwse stadsmuur verzameld, maar van buitenaf is het college moeilijk te doorgronden. De oorspronkelijke ingang was in New College Lane. Dit poortgebouw draagt ​​de beelden van de stichter, samen met de Maagd Maria, aan wie het College is opgedragen, en de aartsengel Gabriël. Hierboven bevinden zich de Warden’s Lodgings, nog steeds in hun oorspronkelijke positie.

    Wykeham was een gepassioneerd bouwer. Zijn visie voor het college was een geïntegreerd complex: kapel, hal,  monumentale toren, bibliotheek en een reeks verblijven voor docenten en studenten om in te wonen en te werken, allemaal gebouwd rond een vierhoek. Dit was de eerste keer dat een college op deze manier werd opgezet en het werd een model voor Colleges in de toekomst en over de hele wereld.

    De kloosters zijn een bijzondere oase van rust en grenzen aan de westelijke muur van de kapel. De hoge voorkapel geeft toegang tot de kapel zelf en vormt een ‘T’-vorm die later bekend werd in de universiteiten van Oxford en Cambridge. Het middeleeuwse glas-in-lood is een van de mooiste die ooit is overgebleven.

    The Hall
    De zaal, prachtig gerestaureerd in 2015, met de middeleeuwse keuken eronder, is een van de grootste (en hoogste) in Oxford of Cambridge. De Tudor-panelen werden aan het begin van de 16e eeuw gegeven door oud-lid, aartsbisschop Warham.

    The Garden Quadrangle
    Tegen het einde van de 17e eeuw groeide het College. Er werd een nieuwe vierhoek gebouwd, de Garden Quadrangle, die naar de tuinen met hun beroemde sierheuvel leidde.

    Stadsmuren
    De 13e-eeuwse stadsmuren omsluiten de tuin en zijn in onberispelijke staat. Wykeham’s oorspronkelijke deal voor het land met de stad Oxford heeft New College ertoe verplicht ze sindsdien te behouden; en de muren worden regelmatig gecontroleerd door de burgemeester en wethouders.

    The Holywell Quadrangle
    Tegen de 19e eeuw breidde het College zich weer uit en een groot ontwikkelingsprogramma door twee architecten, George Gilbert Scott en Basil Champneys, creëerde een groot aantal gebouwen langs Holywell Street. Ze worden gedomineerd door Champney’s Robinson Tower (genoemd naar een grote 19e-eeuwse econoom), die nu de hoofdingang is van het College, waar de Porters’ Lodge is gevestigd.

  • Peter Henk Steenhuis studeerde Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds 1994 werkt hij bij Trouw als eindredacteur, plaatsvervangend chef kunst en filosofieredacteur. Hij publiceerde over de taalontwikkeling van zijn oudste zoon en over kunst en filosofie. Zijn boeken Filosofie van het kijken en Denken over dichten kwamen op de shortlist van de Socrates Wisselbeker. In 2011 maakte hij met documentairemaker Marcel Prins Andere Achterhuizen. Verhalen van Joodse onderduikers. Van de Amerikaanse vertaling zijn inmiddels ruim 150.000 exemplaren verkocht. Hij werkte nauw samen met René Gude, Denker des Vaderlands en oud-directeur van de ISVW. Met hem schreef hij het kunstboek Door het beeld, door het woord. Op basis van het mede door Gude bedachte agoramodel publiceerde hij in 2015 De Zaanse agora, dat eveneens bij ISVW uitgevers verscheen. In Werk verZetten en Ambachtelijk zingeven werkte Steenhuis het gedachtegoed verder uit.

    Annemarie Aardewerk

    Annemarie Aardewerk heeft jarenlange ervaring als organisator en begeleider van culturele en ´groene´ reizen. Naast het begeleiden van vooral tuinen- en landschapsreizen, heeft zij zich daarna voornamelijk op kunst- en cultuurreizen gericht. In haar reizen streeft zij naar een balans van inhoud, comfort en ontspanning met de nadruk op kwaliteit en diversiteit in de programmering. Zij reisde reeds vele malen naar Engeland en bezocht talloze Manors en tuinen.

  • Vervoer

    Wij reizen per comfortabele touringcar naar Oxford. De vertrekplaats is waarschijnlijk Utrecht. Dit stemmen wij echter op een later moment af zodra de woonplaatsen van de deelnemers bekend zijn.

    Voorwaarden en praktische informatie

    CO2-Compensatie                                                                                                  

    Bij het boeken van uw reis bieden wij u de mogelijkheid om eenvoudig en doeltreffend de CO2-voetafdruk van de reis te compenseren. Deze is berekend voor de hele reis.De CO2-compensatie is mogelijk gemaakt door de samenwerking met FairClimateFund. Zij investeren in Fairtrade gecertificeerde klimaatprojecten, zoals het BCS biogasproject in India. In dit project maken huishoudens de overstap van koken op open vuur naar het gebruik van biogas. Dit leidt tot minder CO2-uitstoot, verbeterde leefomstandigheden voor de huishoudens én Fairtrade Carbon Credits voor uw compensatie. Kijk voor meer informatie op www.fairclimatefund.nl.

    Audiosysteem

    Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. Zo kunt u de reisbegeleiding overal goed verstaan en kunt u afstand tot elkaar bewaren.

    Intensiteit van de reis

    Onze reizen worden met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans vrij intensief. Voor onze reizen en alle excursies geldt dat u goed ter been dient te zijn en zonder persoonlijke hulp en hulpmiddelen kunt wandelen. Indien u dit niet kunt dan is het niet mogelijk in te schrijven voor de reis en de excursies.

    Grensdocumenten

    Voor reizen naar het Verenigd Koninkrijk dient uw paspoort geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer. Een identiteitskaart voldoet niet.

    Doorgaan van de reis

    Voor de uitvoering van de reis staan wij in nauw contact met onze lokale partners. Ook kijken wij hierbij naar de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zoals die zijn gepubliceerd op www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.

    Voorwaarden

    Deze reis valt onder de ANVR Voorwaarden en de Aanvullende Voorwaarden van Pied à Terre Reizen. Deze vindt op de website van Pied à Terre Reizen net zoals de Basisrechten krachtens Richtlijn (EU) 2015/2302.

    Wij hanteren de onderstaande annuleringsvoorwaarden tenzij anders vermeld bij de specifieke reis.

    Indien een overeenkomst wordt geannuleerd, kan de reisorganisator de reiziger naast eventueel verschuldigde reserveringskosten de volgende annuleringskosten in rekening brengen:

    * Bij annulering tot de 42e kalenderdag (exclusief) vóór de vertrekdag: de aanbetaling maar niet meer dan 35% van de reissom;

    * Bij annulering vanaf de 42e kalender dag (inclusief) tot de 28e kalenderdag (exclusief) vóór de vertrekdag: 35% van de reissom;

    * Bij annulering vanaf de 28e kalenderdag (inclusief) tot de 21e kalenderdag (exclusief) vóór de vertrekdag: 40% van de reissom;

    * Bij annulering vanaf de 21e kalenderdag (inclusief) tot de 14e kalenderdag (exclusief) vóór de vertrekdag: 50% van de reissom;

    * Bij annulering vanaf de 14e kalenderdag (inclusief) tot de 5e kalenderdag (exclusief) vóór de vertrekdag: 75% van de reissom;

    * Bij annulering vanaf de 5e kalenderdag (inclusief) tot de vertrekdag: 90% van de reissom;

    * Bij annulering op de vertrekdag of later: de volledige reissom.

     

    Onder reissom wordt in dit kader verstaan de door of namens de organisator gepubliceerde prijs, exclusief reserveringskosten, verzekeringspremies en bijdrage Calamiteitenfonds.

    Door te boeken gaat u akkoord met de gestelde voorwaarden.

    Boeking en informatie:

    Boeken kunt u direct op www.piedaterrereizen.nl

    U sluit een reisovereenkomst met Pied à Terre Reizen die verantwoordelijk is voor de organisatie en uitvoering van deze reis.

     

    Pied à Terre Reizen is lid van ANVR, SGR en het Calamiteitenfonds en Certified Partner van Travelife.

    T: 020 – 30 800 80          E: trouw@piedaterrereizen.nl

  • Reissom: €1485,- p.p.

    Reisdata: 13 t/m 18 september 2024

    Bij de reissom is inbegrepen:

    Vervoer per comfortabele touringcar – overtocht Calais – Dover per ferry * 5 overnachtingen in gastenverblijf van New College op basis van logies en ontbijt in een eenpersoonskamer met gedeelde faciliteiten* diner eerste avond * excursieprogramma als omschreven inclusief entrees * filosofisch programma zoals omschreven * de CO2- afdruk van uw reis wordt gecompenseerd

    * Echtparen krijgen zo mogelijk kamers naast elkaar of kunnen een tweepersoonskamer aanvragen

    Niet inbegrepen:

    Overige lunches en diners * avondprogramma * fooien * persoonlijke uitgaven * verzekeringen * administratiekosten € 30,- per boeking * calamiteitenfonds € 2,50 per boeking * SGR- bijdrage € 5,- per persoon

    Toeslagen

    • Eenpersoonskamer met ensuite badkamer € 145,-
    • Toeslag 2- persoonskamer met ensuite badkamer op aanvraag

    Er bestaat de mogelijkheid om gezamenlijk te dineren. De eerste avond is dit inbegrepen in de reis; de overige avonden kunt u inschrijven voor het diner als u dit graag met anderen van de groep zou doen. De begeleiding doet een voorstel voor een restaurant. Dit hoeft u pas ter plaatse te beslissen.