Ontdekking van de Donaudelta

17-daagse cruise
vertrek 03 oktober 2021

 • Inclusief vervoer per Comfort Class touringcar naar Passau en v.v.
  IJzeren Poort-passage tot aan de Zwarte Zee 

  Welkom aan boord van 5-sterren luxe hotelschip Amadeus Silver II voor een unieke cruise door maar liefst 8 landen over de Donau tot aan de Zwarte Zee. Uw hotelschip is exclusief gereserveerd voor Nederlandse passagiers van Friendship Cruises, met uw eigen cruiseleaders en Nederlandse boordtaal. Geniet van de uitzichten langs ‘der schönen blauen Donau’ vanuit de panoramasalon of vanuit uw comfortabele kamer van 16 m² tot maar liefst 26 m². U vaart vanaf Passau langs de indrukwekkende steden Wenen, Boedapest en Belgrado tot aan KM 0, waar de Donau uitmondt in de Zwarte Zee. Vervolgens geniet u van de schitterende panorama’s tijdens de doortocht door de IJzeren Poort, het gebied waar de Donau de Karpaten en de uitlopers van het Balkangebergte doorstroomt. Deze veelzijdige cruise is een mooie combinatie van indrukwekkende culturele steden, waaronder maar liefst 4 hoofdsteden, en een schitterende natuur.

  U vertrekt comfortabel per Comfort Class touringcar vanuit Veenendaal naar Passau, waarbij u op de heenreis een overnachting maakt in Zuid-Duitsland.  Vindt u deze reis te lang en wilt u liever per vliegtuig afreizen naar uw hotelschip in Passau? U vertrekt daarbij op 4 oktober. Klik dan hier voor meer informatie. 

  Deze afvaart is geheel exclusief gereserveerd voor Friendship Cruises passagiers!
  • Nederlandse boordtaal
  • Nederlandssprekende Friendship Cruises cruiseleaders
  • Quiet Vox headset systemen tijdens uw excursies

  Meer bedenktijd nodig? Neem een vrijblijvende optie! Wij houden dan een plaatsje voor u vrij op deze reis.

  Bij annulering door Friendship Cruises van uw Donaudelta cruise vanwege corona geen voucher, maar geld terug!
  Als uw reis vanwege coronamaatregelen geen doorgang vindt, krijgt u de door u betaalde reissom teruggestort op uw bankrekening.

 • Vaarschema
  1
  7-daagse reis
  Vertrek 3 oktober 2021

  Dag 1: Nederland – Zuid-Duitsland
  Dag 2: Zuid-Duitsland – Passau – Wenen
  Dag 3: Wenen – Esztergom
  Dag 4: Esztergom – Boedapest – Belgrado
  Dag 5: Belgrado – Vidin
  Dag 6: Vidin – Oltenita
  Dag 7: Oltenita – Fetesti – St. George
  Dag 8: St. George – Hirsova
  Dag 9: Hirsova – Fetesti – Roussé
  Dag 10: Roussé – Svishtov – Novi Sad
  Dag 11: Cruisedag; Passage van de IJzeren Poort
  Dag 12: Novi Sad – Vukovar – Mohacs
  Dag 13: Mohacs – Kalocsa – Boedapest
  Dag 14: Boedapest – Bratislava
  Dag 15: Bratislava – Dürnstein
  Dag 16: Dürnstein – Emmersdorf – Passau
  Dag 17: Passau – Nederland

  Dag 1*: Nederland – Zuid-Duitsland
  Per taxiservice of met eigen vervoer reist u naar Veenendaal. Na een kopje koffie in het Van der Valk hotel in Veenendaal reist u per Comfort Class touringcar naar uw 4-sterren overnachtingshotel in Zuid-Duitsland. Onderweg wordt er regelmatig gestopt voor een koffiepauze en de lunch (lunch is inbegrepen). U geniet ’s avonds van een heerlijk diner in uw hotel in de omgeving van Nürnberg.
  *Indien gewenst kunt u van 2 op 3 oktober, voorafgaand aan de reis, al bij Van der Valk Veenendaal overnachten. Een comfortabel begin van uw reis. U vindt meer informatie onderaan deze pagina.

  U vertrekt comfortabel per Comfort Class touringcar vanuit Veenendaal naar Passau, waarbij u op de heenreis een overnachting maakt in Zuid-Duitsland. Vindt u deze reis te lang en wilt u liever per vliegtuig afreizen naar uw hotelschip in Passau? U vertrekt daarbij op 4 oktober. Klik dan hier voor meer informatie. 

  Dag 2: Zuid-Duitsland – Passau – Wenen
  Nadat u heeft genoten van een heerlijk ontbijtbuffet in het hotel rijdt u per Comfort Class touringcar verder naar Passau. De inscheping aan boord van hotelschip Amadeus Silver II vindt plaats om ca. 16.00 uur. ’s Avonds geniet u van een heerlijk welkomstdiner. Uw hotelschip zet koers naar Wenen waar u de volgende ochtend aankomt. Heerlijk ontspannen en genieten aan boord van uw luxe hotelschip.

  Dag 3: Wenen – Esztergom
  ’s Morgens geniet u van de prachtige vaartocht door de Wachau. Vanuit de sfeervolle salon of op het Zonnedek is het uitzicht schitterend. Vanmiddag maakt u een boeiende stadstour door Wenen, de stad van muziek en romantiek. In het historische hart van Wenen maakt u kennis met de rijke traditie van Conditorei Sluka sinds 1891. Geniet van de echte Wiener Kaffee Kultur. Terug aan boord wordt u het diner geserveerd. Onderwijl gaan de trossen los en varen we naar Esztergom, waar we de volgende dag vroeg zullen afmeren.
  Middagexcursie stadstour romantisch Wenen incl. kennismaking Wiener Kaffee Kultur in Conditorei Sluka € 60,- p.p.

  Dag 4: Esztergom – Boedapest – Belgrado
  Vroeg in de ochtend meert de Amadeus Silver II kort af in Esztergom, waarna de excursiepassagiers van boord gaan. Bezoek de voormalige woonplaats van de Hongaarse koningen en het kunstenaarsdorp Szentendre. Vanuit Szentendre rijdt u verder zuidwaarts langs de pittoreske westeroever van de Donau naar Boedapest, waar de inscheping plaatsvindt. Na een korte stop in Boedapest varen we richting Belgrado, waar we morgen aan het begin van de middag zullen afmeren.
  Morgenexcursie Esztergom en Szentendre € 35,- p.p.

  Dag 5: Belgrado – Vidin
  Na aankomst in Belgrado kunnen de liefhebbers van boord voor een boeiende stadstour, maak kennis met de hoogtepunten van deze stad. Na het diner zal de Amadeus Silver II de trossen los gooien en koers zetten naar Vidin, waar we de volgende dag later in de middag zullen afmeren.
  Middagexcursie stadswandeling Belgrado € 25,- p.p.

  Dag 6: Vidin – Oltenita
  Vanmiddag na aankomst in Vidin kunnen de excursiepassagiers genieten van een interessante excursie naar Vidin en fort Belogradchik. Een fotogeniek fort met imposante rotsformaties waar u een prachtige indruk zult krijgen van de natuur en het gevogelte in deze omgeving. Rond het diner zullen we koers zetten naar Oltenita.
  Middagexcursie Vidin en Belogradchik € 45,- p.p.

  Dag 7: Oltenita – Fetesti – St. George
  In de middag maken de excursiepassagiers een excursie naar Boekarest inclusief diner. U maakt een stadsrondrit langs verschillende bezienswaardigheden en een korte wandeling door het prachtige historische centrum. Het diner nuttigt u tijdens deze excursie niet aan boord, maar in een typisch Roemeens restaurant. Het schip vaart intussen verder naar Fetesti. Later in de avond zet uw hotelschip koers naar St. George, waar we morgenmiddag aan zullen komen.
  Middagexcursie stadstour Boekarest incl. diner op locatie € 90,- p.p.

  Dag 8: St. George – Hirsova
  Vandaag genieten we van een heerlijke lange ochtend cruisen aan boord van de Amadeus Silver II. In de middag komen we aan in St. George waar u de gelegenheid heeft om deel te nemen aan de excursie Delta Safari, waar u in kleine bootjes het unieke Donaudelta bioreservaat ontdekt.
  Middagexcursie boottocht Delta Safari: € 50,- p.p. 

  Dag 9: Hirsova – Fetesti – Roussé
  Vanuit Hirsova gaan de liefhebbers van boord voor de excursie naar Constanta en de Zwarte Zee kust. De overige passagiers blijven aan boord voor een ontspannen middag varen richting Roussé,  waar we de volgende morgen zullen aankomen.
  Middagexcursie Constanta en de Zwarte Zee € 60,- p.p.

  Dag 10: Roussé – Svishtov – Novi Sad
  Vanmorgen meren we af in Roussé waar u al vroeg van boord gaat voor een excursie naar de middeleeuwse stad Veliko Tarnovo, prachtig gelegen op vier heuvels in een bergachtig landschap. Een bezoek meer dan waard! Het schip zet ondertussen koers naar Svistov. Rond de lunch varen we verder naar Novi Sad, waar we overmorgen zullen aankomen.
  Morgenexcursie Veliko Tarnovo € 40,- p.p.

  Dag 11: Cruisedag; Passage van de IJzeren Poort
  Vandaag passeren we de IJzeren Poort, de passage door de Karpaten en de uitlopers van het Balkan gebergte. U heeft al veel excursies kunnen maken en volop indrukken op kunnen doen. Vandaag heeft u tijd voor ontspanning. Vanuit de sfeervolle salon en vanaf het Zonnedek geniet u van het prachtige uitzicht.

  Dag 12: Novi Sad – Vukovar – Mohacs
  Vandaag arriveert u in Novi Sad waar u de gelegenheid heeft om van boord te gaan om zelf de stad te ontdekken of tijdens een georganiseerde excursie waarbij tevens een bezoek wordt gebracht aan het interessante Sremski Karlovci. In de middag zet de Amadeus Silver II koers richting Vukovar. In de avond kunt u deelnemen aan een avondwandeling door het pittoreske Vukovar.  Later in de avond varen we naar Mohacs, waar we de volgende ochtend afmeren.
  Morgenexcursie Novi Sad en Sremski Karlovci € 30,- p.p.
  Avondexcursie Vukovar € 25,- p.p.

  Dag 13: Mohacs – Kalocsa – Boedapest
  In de ochtend arriveert u in Mohacs, waar u de gelegenheid heeft deel te nemen aan de stadswandeling door het historierijke plaatsje Mohacs. Vanuit Mohacs kunt u vanmiddag mee op excursie naar de indrukwekkende Hongaarse Puszta. Nadat de excursiepassagiers ingescheept zijn in Kalocsa wordt er doorgevaren naar het majestueuze Boedapest, waar u vroeg in de ochtend zult afmeren.
  Morgenexcursie stadswandeling Mohacs € 25,- p.p.
  Middagexcursie Hongaarse Puszta € 65,- p.p.

  Dag 14: Boedapest – Bratislava
  Na het ontbijt staat de stadstour prachtig Boedapest op het programma met een bezoek aan de Matthiaskerk. Een boeiende rondrit en wandeling door beide door de Donau gescheiden stadsdelen. De liefhebbers gaan in de middag nog op excursie naar het Koninklijk paleis van Gödöllö waar u een rondleiding krijgt en geniet van wat vrije tijd. In de avond zet uw hotelschip koers richting de volgende hoofdstad, Bratislava, waar we morgenmiddag arriveren.
  Morgenexcursie stadstour prachtig Boedapest incl. bezoek Matthiaskerk € 45,-
  Middagexcursie Paleis van Gödöllö € 60,- p.p.

  Dag 15: Bratislava – Dürnstein
  Vanmorgen geniet u van een heerlijke vaartocht aan boord. Uw hotelschip zal in de loop van de middag afmeren in Bratislava, de hoofdstad van Slowakije. Vanmiddag kunt u van boord voor de excursie stadstour monumentaal Bratislava incl. bezoek aan de Martinsdom. Tijdens de excursie maakt u kennis met deze Slowaakse hoofdstad met haar burcht als symbool van de stad. ’s Avonds laten we Bratislava alweer achter ons en vervolgen we onze cruise naar Dürnstein. Vanavond geniet u van het Captain’s Dinner aan boord.
  Middagexcursie stadstour monumentaal Bratislava incl. bezoek Martinsdom € 45,- p.p.

  Dag 16: Dürnstein – Emmersdorf – Passau
  De liefhebbers gaan van boord voor de excursie naar Stift Melk, een van ’s werelds meest indrukwekkende kloosters. Majestueus gelegen domineert het Stift het landschap. Terug aan boord gaan de trossen los voor het laatste vaartraject van uw cruise. We varen naar Passau, waar u de volgende morgen zult ontschepen.
  Morgenexcursie Majestueus Stift van Melk € 55,- p.p.

  Dag 17: Passau – Nederland
  Vanmorgen neemt u afscheid van de Amadeus Silver II en haar bemanning. U ontscheept na een vroeg ontbijt in Passau. Per Comfort Class touringcar reist u door Duitsland naar Nederland. In Veenendaal wordt u in de avond nog een kopje koffie met soep en een broodje geserveerd. U neemt afscheid van uw reisgenoten en uw cruiseleaders. Een prachtige reis is ten einde, maar de herinneringen zullen blijven!

  *De in bovenstaand programma genoemde excursies zijn niet inbegrepen in de reissom.

  Overnachting voorafgaand aan de reis bij Van der Valk
  Start uw reis comfortabel en boek een hotelovernachting van 2 op 3 oktober bij hotel Van der Valk Veenendaal. Op de vertrekdag van de reis geniet u van een heerlijk ontbijtbuffet waarna u de Comfort Class touringcar in stapt voor de reis naar Passau. Vanaf heden boekt Friendship Cruises voor u deze overnachting bij, en hoeft u niet zelf contact op te nemen met Van der Valk.
  – 2-persoonskamer Deluxe: € 75,- p.p.p.n.
  – Toeslag alleengebruik: € 70,- p.n.
  Bovenstaand tarief is inclusief een uitgebreid ontbijtbuffet, toeristenbelasting en een parkeerplaats voor uw auto.

  Hotel Van der Valk Veenendaal
  Bastion 73
  3905 NJ Veenendaal

  Optioneel vliegarrangement
  Wanneer u liever per vliegtuig naar Passau reist i.p.v. per Comfort Class touringcar is dit zeker een mogelijkheid. U vliegt vanaf Amsterdam naar München op 4 oktober waar u per transfer naar Passau wordt gebracht. In Passau sluit u aan bij de rest van de groep tijdens de inscheping. Na de cruise gaat u per transfer naar München om vervolgens per vliegtuig naar Amsterdam terug te vliegen.
  Klik hier voor meer informatie over uw vliegprogramma.

 • De Donau: cruisen langs rijke culturele (hoofd)steden
  Een cruise over de Donau betekent varen over de enige grote rivier van Europa die van het Westen naar het Oosten stroomt. De Donau ontspringt bij het Duitse Donaueschingen en legt vanaf de oorsprong tot de uitmonding in de Zwarte Zee een afstand af van zo’n 2.860 kilometer. Zij doorkruist hierbij de volgende landen: Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Slowakije, Kroatië, Servië, Roemenië, Bulgarije, Moldavië en de Oekraïne. De Donau is vanouds belangrijk als verkeersader en handelsroute tussen Midden-Europa en het Zwarte Zeegebied. Geen wonder dus, dat meer dan duizend jaar geleden rijke steden en belangrijke handelscentra langs de oevers van de Donau ontstonden. Het is dan ook niet voor niets dat de rivier wel wordt aangeduid als de ‘Koningin van Europa’.

  Ruim 2.572 kilometer van de totale lengte van de Donau is bevaarbaar (vanaf Regensburg tot de Zwarte Zee), en dus ideaal voor een van onze Donau cruises.  Hoewel de betekenis van de Donau niet is te vergelijken met die van de Rijn, speelt de rivier zoals gezegd toch een belangrijke rol in de Europese handel. Tussen 1959 en 1992 is gebouwd aan het 677 kilometer lange Main-Donaukanaal tussen Bamberg en Kelheim, dat de Main en de Donau met elkaar verbindt.

  De mooiste Donau cruise naar Boedapest

  Donaudelta aan de Zwarte Zee: cruisen door schilderachtig natuurschoon
  Uiteindelijk mondt de Donau uit in de Zwarte Zee. Dit gebied wordt gevormd door een grote moerassige delta van ongeveer 4.000 km². De Donaudelta is de grootste Europese rivierdelta. De delta bevindt zich grotendeels in Roemenië; een kleiner deel ligt in de Oekraïne.

  In de Donaudelta komen zo’n driehonderd vogelsoorten voor, meer dan waar ook ter wereld in een zo beperkt gebied, waarvan ruim zeventig van niet-Europese herkomst. De delta is dan ook een kruispunt van vijf vogeltrekroutes. Ondanks al het water, leven er in de Donaudelta ook tal van landdieren, waaronder de otter, het wilde zwijn en de wilde kat. De flora is nog meer divers. Waterriet en papyrus komen in grote arealen van de delta voor; uitgestrekte gebieden zijn bedekt met koningsvarens. In het noorden van de Donaudelta strekt zich een uniek bosgebied uit, het Letea-bos, met majestueuze eiken van meer dan honderd jaar oud. Daartussen slingeren als in een tropisch regenwoud tot lianen uitgegroeide klimplanten. Ongeveer 40.000 hectare van de Donaudelta is inmiddels tot beschermd natuurgebied verklaard. Stap en boord en ontdek dit unieke natuurschoon tijdens een Donau cruise.

  VRAAG DE BROCHURE MET CRUISES DOOR DIT VAARGEBIED AAN

   

  De onderstaande routekaart is een algemene routekaart waarop alle belangrijkste plaatsen aan deze rivier zijn aangegeven. De routekaart is dus niet toegespitst op een specifieke cruise. Kijkt u voor de route van een specifieke cruise bij de betreffende cruise onder ‘vaarschema’. 

   

 • HS Amadeus Silver II *****

  Riviercruiseschip Amadeus Silver II, een van de mooiste hotelschepen van Europa!
  Hotelschip Amadeus Silver II behoort tot de allermooiste hotelschepen van Europa! Het is een uniek schip met de classificatie 5-sterren luxe. De innovatieve en luxe inrichting van de royale cabines zorgen ervoor dat het u aan boord van dit luxe hotelschip aan niets zal ontbreken. Ook in de sfeervolle salon en het Vienna Café is het genieten. De prachtige panorama’s glijden aan u voorbij. In het luxe restaurant van riviercruiseschip Amadeus Silver II worden elke dag de maaltijden geserveerd: de verzorging is op basis van volpension. Dat wordt vorstelijk genieten!

  Welkom aan boord van het riviercruiseschip Amadeus Silver II
  U bevindt zich op een van de allermooiste hotelschepen van Europa. In het luxe restaurant van hotelschip Amadeus Silver II worden u elke dag ontbijt, lunch en diner geserveerd: de verzorging is op basis van volpension. Tevens vindt u op hotelschip Amadeus Silver II de volgende faciliteiten:

  • Fitnessfaciliteiten
  • Massageruimte
  • Boutique
  • Kapsalon

  Vanuit de sfeervolle salon op het Mozartdek en de openlucht lounge, het ‘River Terrace’, kunt u heerlijk genieten van de prachtige panorama’s die aan u voorbij trekken. Het hotelschip Amadeus Silver II biedt plaats aan 168 personen.

  Riviercruiseschip Amadeus Silver II

  Cabines als hotelkamers aan boord van het riviercruiseschip Amadeus Silver II
  De royale en comfortabele cabines van het riviercruiseschip Amadeus Silver II zijn bijzonder stijlvol ingericht met alle gebruikelijke voorzieningen zoals:

  • TV met video-informatie
  • Radio
  • Telefoon
  • Individueel regelbare airconditioning en verwarming
  • Eigen badkamer met douche en toilet

  De cabines zijn verdeeld over drie dekken. Op het Mozartdek en op het Straussdek bevinden zich de A- en B-cabines van 17 m² met een innovatieve horizontale panorama schuifpui, waarvan het bovenste gedeelte volledig geopend kan worden en welke op deze wijze tevens dient als Frans balkon. Op het Mozartdek liggen ook enkele suites van maar liefst 26 m², met een privé verandabalkon. De cabines op het Haydndek hebben een oppervlakte van 16 m² en beschikken over kleinere vensters die niet geopend kunnen worden.

  Riviercruiseschip Amadeus Silver II suite

  Liften aan boord van het riviercruiseschip Amadeus Silver II
  Er is op hotelschip Amadeus Silver II een echte hotellift aanwezig waarmee u het Mozartdek, het Straussdek en het Haydndek kunt bereiken. Het Zonnedek is niet per lift bereikbaar en bereikt u per trap.

  C-cabines (Economy) van 16 m² met kleinere vensters die niet geopend kunnen worden (Haydndek)
  B-cabines (Economy) van 17 m² met horizontale panorama schuifpui en Frans balkon (Straussdek)
  A-cabines van 17 m² met horizontale panorama schuifpui en Frans balkon (Mozartdek)
  A-suites van maar liefst 26 m² met privé verandabalkon (Mozartdek)
  • Openlucht lounge: River Terrace
  • Echte hotellift aan boord
  • Gratis fietsen aan boord (beperkt beschikbaar)
  • Wi-Fi aan boord, ca. € 8,- per dag per apparaat, € 35,- per week
  • Bouwjaar 2015

  Veilig en vertrouwd op reis!
  Ontspannen genieten tijdens uw luxe vaarvakantie, daar gaat het om! 50 jaar ervaring met riviercruises leert ons hoe we moeten omgaan met de coronamaatregelen. Veel (on)zichtbare maatregelen zijn door ons doorgevoerd:
  • Bij terugkomst aan boord handen desinfecteren
  • Meerdere keren per dag worden alle openbare ruimtes (incl. trap- en armleuningen, deurkrukken, liften etc.) gedesinfecteerd
  • De badkamer in uw kamer wordt meerdere keren per dag schoongemaakt en gedesinfecteerd door dezelfde medewerker
  • Terwijl u aan boord gaat en welkom wordt geheten bij de receptie, wordt uw koffer gedesinfecteerd en naar uw kamer gebracht
  • De sleuteloverhandiging bij de receptie is coronaproof
  • De bestelde drankjes worden door de kelner persoonlijk bij u aan tafel geserveerd
  • Dagelijks wordt uw lichaamstemperatuur gescand.
  Zolang er nog geen sprake is van groepsimmuniteit dient u te beschikken over een negatieve PCR-test. Dit geldt uiteraard niet voor passagiers die reeds zijn gevaccineerd. Wij volgen de ontwikkelingen van het RIVM op de voet.

  * Het gebruik van rolstoelen en rollators aan boord van riviercruiseschip Amadeus Silver II is niet toegestaan, het meenemen hiervan is op aanvraag. Elektrische scootmobiels zijn uitgesloten.

  VRAAG DE BROCHURE MET CRUISES AAN BOORD VAN DIT SCHIP AAN

   

 • Een riviercruise is de meest comfortabele manier om nieuwe landen, culturen en mensen te leren kennen. Friendship Cruises biedt u dan ook de mogelijkheid om deel te nemen aan interessante excursies. Van stadswandelingen door indrukwekkende hoofdsteden tot bezoeken aan pittoreske historische dorpjes of boeiende musea, ontdekkingstochten in de natuur en culinaire verrassingen uit de regio, elk uitstapje is uniek en onvergetelijk! De belevenis is elke dag weer anders. Ervaren lokale gidsen nemen u maar al te graag mee en delen vol oprecht enthousiasme hun grenzeloze kennis van de streek. Zo proeft u de sfeer en cultuur in optima forma. Hieronder vindt u een overzicht van de excursies die u kunt maken tijdens deze cruise, en hoe u deze kunt boeken.

  * Inhoud excursies onder voorbehoud.

  Bij reservering kunt u een keuze maken uit maar liefst 16 interessante excursies. Deze excursies boekt u los en betaalt u direct bij reservering van uw cruise. Zo weet u precies waar u aan toe bent! Wanneer u vooraf geen gebruik maakt van de excursies, kunt u de excursies ook los aan boord boeken. U betaalt de prijzen zoals onderstaand per excursie vermeld. Wij kunnen u in dat geval niet garanderen dat er nog plaats is op alle excursies.

  Indien u ervoor kiest om bij reservering 12 excursies of meer te boeken, geniet u een voordeel van € 50,- per persoon.

  1. Excursie stadstour romantisch Wenen incl. kennismaking Wiener Kaffee Kultur in Conditorei Sluka
  2. Excursie Esztergom en Szentendre
  3. Excursie stadswandeling Belgrado
  4. Excursie Vidin en Belogradchik
  5. Excursie stadstour Boekarest incl. diner
  6. Excursie boottocht Delta Safari
  7. Excursie Constanta en de Zwarte Zee kust
  8. Excursie Veliko Tarnovo
  9. Excursie Novi Sad en Sremski Karlovci

  10. Excursie avondwandeling Vukovar
  11. Excursie wandeltour Mohács

  12. Excursie Hongaarse Puszta
  13. Excursie stadstour prachtig Boedapest incl. bezoek Matthiaskerk
  14. Excursie Paleis Gödöllö
  15. Excursie stadstour monumentaal Bratislava incl. bezoek Martinsdom
  16. Excursie Majestueus Stift van Melk

  1. Excursie stadstour romantisch Wenen incl. kennismaking Wiener Kaffee Kultur in Conditorei Sluka
  ’s Morgens maakt u, tijdens een excursietour per touringcar, kennis met Wenen, de stad van muziek en romantiek. Ook de stad van Strauss en Beethoven. Onder leiding van een deskundige gids komt u alles te weten over de rijke historie. Zij vertelt u over de fraaiste straten, pleinen, kerken en paleizen van deze schitterende stad. U passeert onder andere: de Universiteit, het Raadhuis, het Parlement, het Museumkwartier, de Votivkirche, Schloss Belvedère, de Weense Hofburg, de winterresidentie van de keizer, en tot slot maakt u een wandeling bij de Stephansdom en de Kärtnerstrasse. In het historische hart van Wenen maakt u kennis met de rijke traditie van Conditorei Sluka sinds 1891. Geniet van de echte Wiener Kaffee Kultur.
  Excursieprijs: € 60,- p.p.
  Inclusief: stadstour per touringcar en deels te voet o.l.v. een deskundige gids en kennismaking Wiener Kaffee Kultur in Conditorei Sluka incl. lekkernij.
  Zwaarte excursie: 3

  2. Excursie Esztergom en Szentendre
  Esztergom, de voormalige woonplaats van de Hongaarse koningen en de stad waar de aartsbisschop gezeteld was, is één van de hoogtepunten van deze excursie. Uw tour start met een bezoek aan de immense koepelbasiliek, de grootste kathedraal van Hongarije. De dom is gebouwd in het begin van de 19e eeuw en bevat een sierlijke rood marmeren kapel uit een vroegere kerk. Na het bezoek aan deze indrukwekkende kathedraal vervolgen wij onze weg langs de Donau naar het imposante fort van Visegrad, waar u een glorieus uitzicht heeft op de `knie van de Donau’. Dan rijden we langs de oevers van de Donau richting het kunstenaarsdorp Szentendre. In deze plaats hebben sinds het begin van de 20e eeuw vele generaties Hongaarse kunstenaars gewoond. In de talrijke musea en moderne kunstgalerijen komt u meer te weten over de rijke traditie van de beeldende kunsten. Eén van de meest bezochte musea van het hele land, het Margit Kovács Museum, bevindt zich ook in Szentendre. Vergeet u zeker ook het hoofdplein Foetér niet te bezichtigen. Het plein is omgeven door indrukwekkende gebouwen uit de tijd van de Rococo en de Barok. Vanuit Szentendre begeeft u zich verder zuidwaarts richting Boedapest, langs de pittoreske westoever van de Donau. De dorpen en steden langs dit deel van de rivier zijn een populair toevluchtsoord voor de inwoners van Boedapest.
  Excursieprijs: € 35,- p.p.
  Inclusief: vervoer per touringcar, rondleiding deskundige gids en entree basiliek Esztergom.
  Zwaarte excursie: 4

  3. Excursie stadswandeling Belgrado
  De mooie stad Belgrado, één van de oudste steden van Europa en de hoofdstad van Servië, is gelegen op de samenvloeiing van de Donau en de Sava. In Belgrado vindt u een groot aantal monumenten afkomstig uit verschillende tijdperken en culturen. Eerst wordt u tijdens deze stadswandeling meegenomen naar het Kalemegdan Fort. Hier heeft u een schitterend panoramisch uitzicht over de twee rivieren, de Donau en de Sava. Vervolgens ziet u het nationaal museum, het parlement, het Terazijeplein en het paleis van prinses Ljubica. Een ander hoogtepunt tijdens de wandeling is de kathedraal van de heilige Sava, de grootste orthodoxe kerk ter wereld. Als afsluiting bezoeken we de Boheemse wijk Skadarlija.
  Excursieprijs: € 25,- p.p.
  Inclusief: rondleiding o.l.v. een deskundige gids, entree Kalemegdan Fort.
  Zwaarte excursie: 4

  4. Excursie Vidin en Belogradchik
  Vidin, gelegen aan de rivier de Donau, heeft eeuwen geschiedenis. In de 1e eeuw werd het veroverd door de Romeinen, die een sterk fort bouwden genaamd Bononia om de grenzen van de Donau te bewaken. Lokale gouverneurs bouwden een fort naar huis, later door de bevolking ‘’Baba Vida’’ genoemd. Vidin werd de hoofdstad van het koninkrijk in de tweede helft van de 14e eeuw. Fort Baba Vida, gelegen aan de grote ronding van de rivier, is het enige volledig bewaard gebleven middeleeuwse fort in Bulgarije. Reizen van Vidin naar Belogradchik is een unieke ervaring. U krijgt een prachtige indruk van de natuur en het gevogelte in deze karakteristieke omgeving. De ultieme bestemming van onze excursie is het fort Belogradchik dat niet alleen indruk maakt met zijn geschiedenis, maar ook met zijn imposante rotsformaties.
  Excursieprijs: € 45,- p.p.
  Inclusief: vervoer per touringcar, rondleiding deskundige gids en entree Baba Vida en Belogradchik.
  Zwaarte excursie: 3

  5. Excursie stadstour Boekarest incl. diner
  Ontdek de hoofdstad van Roemenië, ook wel het ‘’Parijs van het Oosten’’ genoemd. Rijdend langs de prachtige boulevards van de stad, omgeven met indrukwekkende gebouwen, ontdekt u de zekere Gallische flair. Een korte fotostop bij Revolution Square in het historische centrum neemt u mee 500 jaar terug in de tijd. Tussen de oude straten en gebouwen rijden we van Calea Victoriei naar het Paleis van het Parlement. De tour eindigt met een stop bij het indrukwekkende Paleis van het Parlement. Het paleis, voorheen bekend als het ‘’Volkshuis’’, is een van de grootste gebouwen van Europa en werd tussen 1983 en 1989 gebouwd. Voordat u de stad verlaat terug naar het schip geniet u van een diner in een typisch Roemeens restaurant Hanul lui Hanuc.
  Excursieprijs: € 90,- p.p.
  Inclusief: vervoer per touringcar, rondleiding deskundige gids, entree Parlementspaleis en 3-gangendiner incl. drankjes.
  Zwaarte excursie: 3

  6. Excursie boottocht Delta Safari
  Uw Delta Safari avontuur begint aan het einde van de oudste en wildste arm van de Donau, in een klein, schilderachtig vissersdorpje genaamd Saint George. Het dorp kent vele huisjes die op traditionele wijze met riet zijn bedekt. Saint George is immers gelegen in het grootste rietlandengebied op aarde, het Donaudelta bioreservaat. Vanaf uw schip stapt u zo over op de Delta Safari bootjes. Elke boot biedt plaats aan acht tot negen passagiers en wordt bestuurd door een ervaren kapitein. Nadat u uw reddingsvest heeft aangetrokken bent u klaar voor deze onvergetelijke ontdekking van de Donaudelta. Deze grootste rivierdelta van Europa staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en in de delta komen zo’n driehonderd vogelsoorten voor. De boten zijn niet overdekt, wat u de mogelijkheid biedt om de lucht en de natuur ten volle te bewonderen tijdens uw safaritour. U vaart van de rivierarm van Saint George door een zijarm naar de unieke Sahalin lagune. De rijkdom aan vissoorten die in de brakke wateren van de lagune te vinden is, heeft ervoor gezorgd dat de grootste kolonie pelikanen in de delta zich hier is gaan nestelen. Afhankelijk van het seizoen waarin u reist, kunt u aanschouwen hoe deze fascinerende vogels in hun eigen omgeving aan het voeden zijn, samen met aalscholvers en meeuwen. Na een observatietour door de lagune vaart u door de smalle kanalen. Gangen van riet en witte wilgen verhullen de nesten van reigers, glanzende ibissen, sternen en scharrelaars. Via het Ciotica kanaal, omgeven door witte en gele waterlelies, vaart de boot langs één van de oudste visproductiecentra in de Donaudelta om uiteindelijk de eindbestemming van de trip te bereiken.
  Excursieprijs: € 50,- p.p.
  Inclusief: vervoer per Delta Safari boot.
  Zwaarte excursie: 2

  7. Excursie Constanta en de Zwarte Zee kust
  Ontdek met een deskundige gids Constanta, deze oude metropool aan zee, gesticht door Griekse kolonisten onder de naam Tomis in de 6e eeuw voor Christus, is de langst permanent bewoonde stad van Roemenië en tevens de belangrijkste haven van het land. Tijdens een wandeling door het historische gedeelte van de stad komt u langs de grote moskee, het Archaeological Museum & Romeins mozaïek en het casino. Het Museum of National History & Archeology toont 2.500 jaar aan stadsgeschiedenis. Tevens wordt er in dit museum dieper ingegaan op de verscheidenheid aan culturen die hier te vinden is. Voordat we terug keren aan boord geniet u van wat vrije tijd bij het casino, waar u een prachtig zicht heeft op de Zwarte Zee. Op de terugreis rijdt u door de wijnregio Murfatlar en geniet u van een wijnproeverij in een wijngaard. Een leuke afsluiting van uw excursie!
  Excursieprijs: € 60,- p.p.
  Inclusief: vervoer per touringcar, rondleiding o.l.v. een deskundige gids, entree tot het archeologisch museum en wijnproeverij.
  Zwaarte excursie: 3

  8. Excursie Veliko Tarnovo
  Veliko Tarnovo is gelegen op een schilderachtige locatie aan de steile oevers van de rivier de Yantra aan de voet van het Balkangebergte. De huizen van de middeleeuwse stad zijn gebouwd op smalle terrassen langs de steile, rotsachtige hellingen. U bezoekt de vesting van Tsarevets, waar 22 tsaren geschiedenis schreven ten tijde van het tweede Bulgaarse rijk. Vergeet uw fototoestel niet om dit imposante bouwwerk vast te leggen. De gids neemt u mee naar Samovodska Charshiya in het oude centrum van Veliko Tarnovo. Een pittoreske straat vol met lokale ambachten zoals een zilversmid, een pottenbakker, een wever, winkels met handgemaakte messen, leer en houtsnijwerken. Een bezoek meer dan waard! Wellicht vindt u nog een leuke souvenir voor het thuisfront.
  Excursieprijs: € 40,- p.p.
  Inclusief: vervoer per touringcar, rondleiding o.l.v. een deskundige gids en entree vesting van Tsarevets.
  Zwaarte excursie: 4

  9. Excursie Novi Sad en Sremski Karlovci
  Novi Sad is de tweede stad van Servië. Tijdens een wandeling door Novi Sad ervaart u het verleden van de Oostenrijks-Hongaarse monarchie. U bezichtigt de katholieke Mariakerk, de orthodoxe kerk van St. George en het huis van Albert Einstein. Onderweg naar Sremski Karlovci komt u langs het Peterwardein fort, dat is gebouwd door de Franse architect Vauban en behoorde tot één van de grootste verdedigingswerken van Europa in de 18e eeuw. Sremski Karlovci zal u verrassen met een reeks culturele en historische monumenten. Bewonder ook zeker de kathedraal tijdens een tour door de oude barokstad, evenals het Patriarch’s Palace en de theologieschool. Na een korte pauze wordt u per touringcar teruggebracht naar uw hotelschip.
  Excursieprijs: € 30,- p.p.
  Inclusief: vervoer per touringcar, rondleiding deskundige gids en entree Peterwardein fort.
  Zwaarte excursie: 3

  10. Excursie avondwandeling Vukovar
  Geniet van een ontdekkingswandeling door Vukovar, waar u het stadscentrum en de historische en belangrijke gebouwen ziet. U ziet o.a. de oude en nieuwe watertoren, de St. Philip en Jacob kerk, het witmarmeren stenen kruispunt, het historische Grand Hotel, het stadhuis en het geboortehuis van de eerste Kroatische Nobelprijswinnaar Leopold Ružicka. Aan het einde van de tour heeft u nog wat vrije tijd om de stad te verkennen of gezellig een drankje te nuttigen voordat u terugkeert naar het schip.
  Excursieprijs: € 25,- p.p.
  Inclusief: rondleiding deskundige gids.
  Zwaarte excursie: 5

  11. Excursie wandeltour Mohács
  Gelegen in het zuiden van Hongarije, aan de Kroatische Grens, ontdekt u het prachtige stadje Mohács. Dompel uzelf onder in de geschiedenis van de stad, waar twee grote veldslagen plaatsvonden die het begin en het einde van de Ottomaanse overheersing van Hongarije betekenden. Als ze anders waren geëindigd, zouden de gevechten het lot van Hongarije en het hele Europese continent hebben veranderd. Verken, tijdens de wandeling, de bezienswaardigheden aan de waterkant en het marktplein met zijn beroemde kapel St. Rochus. Tijdens de wandeling brengt u een bezoek aan de Busó Court en het Kanizsai Dorottya Museum. Het museum herbergt een levendige presentatie van de Zuid-Slavische bevolking van Hongarije en de veelzijdige stad Mohács, aangevuld met de oudste maskers van het beroemde Busó Carnaval.
  Excursieprijs: € 25,- p.p.
  Inclusief: rondleiding deskundige gids, bezoek Busó Court en Kanizsai Dorottya Museum.
  Zwaarte excursie: 4

  12. Excursie Hongaarse Puszta
  Hongarije laat zich vandaag tijdens een excursie naar het ‘woeste’ platteland, van een heel andere kant beleven. we nemen u mee naar de Hongaarse Puszta om te genieten van de eindeloze vlakte, die aan de horizon de lucht lijkt te raken. Het geeft u het ultieme gevoel van vrijheid. Laat u in de watten leggen door de zeer vriendelijke gastheren, gastvrouwen en ruiters, die u heerlijke dranken als koele rode wijn, witte wijn of appelsap serveren met zoutige snacks. U maakt kennis met het platteland en met de paardentradities die dit land rijk is. Het bijwonen van de dressuurshow is een ware belevenis. De liefhebbers maken tot slot per koets een rit over de Puszta.
  Excursieprijs: € 65,- p.p.
  Inclusief: vervoer per touringcar, rondleiding deskundige gids, Pusztaprogramma.
  Zwaarte excursie: 3

  13. Excursie stadstour prachtig Boedapest incl. bezoek Matthiaskerk
  Vandaag staat u oog in oog met mooie kerken en paleizen, prachtig aangelegde parken en statige boulevards. Boedapest wordt doorsneden door de rivier de Donau. Aan beide zijden van de rivier ligt een stadsdeel: Boeda en Pest. Onder leiding van een gids maken we een rondrit per bus door beide stadsdelen. U passeert onder andere de Heldenplatz, het Stadspark en de Stephansbasiliek aan de Pestzijde en het Sint Gellért monument en het Vissersbastion aan de Boedazijde. Beleef de geschiedenis van Boedapest tijdens een excursierondrit. Tijdens deze stadsrondrit brengen we ook een bezoek aan de Matthiaskerk. De Matthiaskerk werd tussen de 13e en 15e eeuw gebouwd. De kerk is vernoemd naar koning Matthias Corvinus, die de opdracht gaf tot de bouw van de hoogste toren van de kerk. Ook zijn beide huwelijken vonden in deze kerk plaats. In deze kerk werden bovendien niemand minder dan de Habsburgse Franz Josef en zijn vrouw Elizabeth (ook wel bekend al Sissi) gekroond. Een bezoek meer dan waard!
  Excursieprijs: € 45,- p.p.
  Inclusief: stadstour per touringcar en deels te voet o.l.v. een deskundige gids en entree Matthiaskerk.
  Zwaarte excursie: 4

  14. Excursie Paleis Gödöllö
  Het Paleis Gödöllö werd gebouwd aan het begin van de 18e eeuw. Het paleis ligt dicht bij Boedapest en is één van de grootste barokke kastelen van Hongarije. Het paleis is vooral bekend als het zomerpaleis van Keizerin Elizabeth (Sissi) en Keizer Frans Joseph. Het paleis kent daarnaast nog een museum waarin nog vele kamers zijn gebleven zoals deze door Sissi zijn gekend. Ook vindt u hier een prachtig barok theater en in de tuin staat nog een schitterend paviljoen, deze is volledig herbouwd. De keizerin verbleef vaak in het paleis om haar rust te zoeken en om even weg te zijn van het drukke leven aan het hof in Wenen.
  Excursieprijs: € 60,- p.p.
  Inclusief: vervoer per touringcar en rondleiding o.l.v. een deskundige gids. 
  Zwaarte excursie: 4

  15. Excursie stadstour monumentaal Bratislava incl. bezoek Martinsdom
  Aan de Donau ligt ook de Slowaakse hoofdstad Bratislava, met moderne uitbreidingen op de andere oever. De stad ligt aan de voet van de Kleine Karpaten. Voor de ontwikkeling van Bratislava is de gunstige ligging aan de Donau van groot belang. Het heeft de grootste binnenhaven van Slowakije en is een belangrijk knooppunt voor de scheepvaart. De stad is het centrum van de Slowaakse politiek, wetenschap, economie en cultuur. De Burcht van Bratislava is het symbool van de stad. Dit hoekige gebouw ligt aan de westkant van het centrum, op een heuvel met prachtig uitzicht over de Donau. In het oude stadshart zijn enkele schilderachtige straten behouden gebleven. Hier bevindt zich de Michaëltoren in barokstijl, die deel uitmaakt van de oude stadsmuur. De Martinsdom is de grootste kerk in de stad, deze zullen we dan ook van binnen gaan bezoeken. Hier werden eeuwenlang de koningen van Hongarije gekroond. Een belangrijk gebouw is ook het Primatiaal paleis, waar Frankrijk en Oostenrijk na de slag bij Austerlitz in 1805 de Vrede van Pressburg tekenden. U gaat met een deskundige gids op pad die u alles vertelt over deze historische stad en bezoekt de Martinsdom van binnen.
  Excursieprijs: € 45,- p.p.
  Inclusief: vervoer per touringcar en deels te voet o.l.v. een deskundige gids en entree Martinskerk.
  Zwaarte excursie: 3

  16. Excursie Majestueus Stift van Melk
  In de ochtend bezoeken we het historische Stift van Melk. Majestueus gelegen domineert de Stift het landschap. Onder leiding van een deskundige gids wandelt u door de rijke geschiedenis en al haar pracht en praal. De abdij bezit twee belangrijke kruisbeelden: het één romaans en het ander 14e eeuws. De prachtige Marmeren Zaal met een schildering van Paul Troger werd vroeger gebruikt voor ontvangsten en plechtigheden. In het abdijmuseum kunt u het krachtige schilderij van de hand van Jörg Breu uit 1502 bewonderen. De schitterende bibliotheek bevat maar liefst 100.000 werken, waaronder 2.000 handschriften en 1.600 incunabelen. De prachtige plafondschildering is tevens van de hand van Paul Troger. Een wenteltrap met een decoratieve leuning verbindt de bibliotheek met de kloosterkerk. De barokke kloosterkerk heeft een plafondschildering van Johann Michael Rottmayr. Op het hoofdaltaar ziet u Petrus en Paulus. Een bijzondere excursie, die u niet snel zult vergeten!
  Excursieprijs: € 55,- p.p.
  Inclusief: vervoer per touringcar, entree Stift Melk en rondleiding o.l.v. een deskundige gids.
  Zwaarte excursie: 3

  Zwaarte excursies
  Graag informeren wij u zo volledig mogelijk over de excursies tijdens uw reis. Bij sommige excursies maakt u lange wandelingen of bewandelt u oneffen paden. De uitleg hieronder zal u een goede indruk geven over de zwaarte van de excursies. Natuurlijk kunt u altijd even overleggen met Friendship Cruises of een bepaalde excursie ook geschikt is voor u. De zwaarte van de excursies vindt u per dag terug onder de beschrijving van de excursie.

  1) De excursie wordt uitgevoerd per touringcar. Er zullen ook enkele stops worden gemaakt. De keuze is aan u of u dan de touringcar verlaat, bijvoorbeeld om foto’s te nemen. U bewandelt alleen korte en effen paden.
  2) De excursie wordt uitgevoerd per touringcar. Tevens maakt u een korte wandeling. U dient voor deze excursie soms enkele treden op en af te kunnen lopen.
  3) De excursie wordt uitgevoerd per touringcar. Tevens maakt u een lange wandeling. U dient voor deze excursie goed ter been te zijn. Enkele trappen lopen is geen probleem voor u.
  4) Deze excursie is een stadswandeling. U dient voor deze excursie goed ter been te zijn. Trappen zijn geen probleem voor u.
  5) Deze excursie is een lange stadswandeling. U dient voor deze excursie goed ter been te zijn. Oneffen paden en trappen zijn geen probleem voor u.

  De toegekende zwaarte is slechts een indicatie en blijft derhalve persoonsgebonden.