Cultuur Schatkamer Georgië

Boek nuAsgard Reizen

 

 

Vertrekdatum: 2 september 2023

Reisduur: 10 dagen

Soort reis: vlieg- en busreis

Reisleider: Annemarie Aardewerk

 

 • Deze 10-daagse groepsreis naar Georgië brengt u naar een land met een overweldigende natuur, de hoogste bergtoppen van Europa, de oudste bouwwerken uit de Christelijke cultuur, verrukkelijke keuken en zeer gastvrije mensen.

  We reizen door de hooglanden van de Grote Kaukasus en het Kazbegi National Park, door de regio’s Kartli (centraal gebied), Imereti (West-Georgië) Samegrelo (West-Georgië) Svanetie (West-Georgië) en Khevi (Noord-Georgië).

  Georgië, ligt op de grens van Europa en Azië en is de vroegste christelijke natie ter wereld en tevens het oudste wijnland.

  We bezoeken de hoofdstad Tblisi, de steden Kutaisi, Zugdidi, Mestia en Mtskheta. We zien de prachtige pieken van Ushba, Tetnuldi, en Shkhara.

  Één van de hoogtepunten van deze reis is een tocht naar het hoogstgelegen bewoonde dorp van Europa: Ushguli, opgenomen op de UNESCO Wereld Erfgoed lijst.

 • Dag 1: Amsterdam – Tbilisi

  Vandaag komen we aan op de luchthaven van Tbilisi. Hier ontmoeten wij de chauffeur en onze Engelstalige gids voor deze reis. Met een comfortabele minibus rijden we naar ons hotel in Tbilisi, waar we 2 nachten verblijven.

  Dag 2: Tbilisi

  Na het ontbijt gaan we de hoofdstad Tblisi ontdekken.

  De eerste stop is Sameba, de kathedraal van de Heilige Drie-eenheid, één van de belangrijkste kerken in de Georgische orthodoxe wereld. De grandioze trap leidt van de ingang via de klokkentoren naar de kathedraal. Hier kunt u genieten van een prachtig panoramische uitzicht over de stad.

  Vervolgens brengen we een bezoek aan het Metekhi Plateau, de woonwijk van verschillende Georgische koningen. Het ruiterstandbeeld van koning Vakhtang Gorgasali – stichter van de hoofdstad – kijkt uit over de rivier Mtkvari en op de kleurrijke middeleeuwse huizen met bewerkte houten balkons. Vanaf hier loopt u naar het Europaplein en het Rike Park, een schilderachtig gebied.

  We nemen de kabelbaan naar het Narikala fort, gebouwd in de 4e eeuw vanwaar we genieten van een prachtig uitzicht over Tiblisi. Vanaf het Narikala fort wandelen we naar beneden door het LegvtaKhevi ravijn met waterval. We zien de zwavelbaden, het Meidan plein met gezellige café ‘s kunstgalerijen en souvenirwinkels.

  We brengen ook een bezoek aan het Nationaal Museum van Georgië op Rustaveli Avenue.

  Dag 3: Tbilisi – Ananuri – Gudauri

  De route via de Georgische militaire weg biedt schitterende uitzichten over de Kaukasus. Onderweg maken we een stop bij het Zhinvali Reservoir en bezoeken we het fort Ananuri (16e-17e eeuw). Het fort integreert middeleeuwse fortificatie met kerken en Aragvi Eristavi s’ (lokale feodale) residentie.

  ‘s Avonds komen we aan in ons hotel in Gudauri op ruim 2100 meter hoogte, waar we twee nachten verblijven.

  Dag 4: Gudauri – Stepandsminda – Gergeti – Gudauri

  Vandaag ontdekken we de bergen van de Kaukasus. We reizen over de Jvari-pas (2395 m) waar we stoppen op indrukwekkende plekken waaronder het ‘Friendship Monument’. Onderweg proeven we het locale mineraalwater.

  Na aankomst in Stepantsminda rijden we met 4×4 jeeps naar de bijzondere kerk (14e eeuw) op de top van de Gergetiberg. Het uitzicht is adembenemend o.a op de Kazebegi gletsjer (5047 m).

  We keren terug naar de stad voor de lunch en in de middag vertrekken we naar de Dariali kloof. In de avond keren we terug naar Gudauri.

  Dag 5: Gudauri – Gori – Chateau Mukhrani – Kutaisi

  We verlaten Gudauri en rijden naar Gori. In de ochtend bezoeken we het geboortehuis van Jozef Stalin en het bijbehorende museum .

  In de middag komen we aan bij Chateau Mukhrani, het voormalig verblijf van de koninklijke familie Ivane Muhhranbatoni.

  We luisteren naar de verhalen over de geschiedenis van de Georgische wijn tijdens onze rondleiding door de oude wijnkelders, gevolgd door een proeverij van drie verschillende wijnen. Gezamenlijke lunch alhier.

  In de middag rijden we naar West-Georgië via de Kleine Kaukasustunnel naar Kutaisi, het centrum en van Imereti region. Onderweg stoppen we onder andere op de Rikoti-pas, pottenbakkerswerkplaats, een boerenmarkt en de fraaie 9e-eeuwse Ubisa-basiliek.

  Tijdens een avondwandeling over de boulevards in het centrum van Kutaisi brengen we een bezoek aan de botanische tuin, het centrale plein met indrukwekkende Colhis fontein en gouden beelden. We overnachten in Kutaisi.

  Dag 6: Kutaisi – Prometheus grotten – Enguri dam – Mestia

  Na het ontbijt rijden we naar de Prometheus Karstgrotten, die pas in 1984 werden ontdekt. Onder begeleiding van een gids verkennen we deze tweede grootste karstgrot van Europa. De grotten zijn fraai aangelicht. Als de waterstand het toelaat, maken we aan het het eind van de wandeling een boottocht van 300 meter.

  We reizen door naar Zugdidi, het centrum van de Samegrelo-Zemo Svaneti-regio.

  Na de lunch rijden we door de bergen van Boven-Svaneti. We maken een stop bij de 274,5 meter hoge Enguri-dam, één van de hoogste betonnen boogdammen ter wereld (1961).

  In de avond komen we aan, in het hoog in de bergen gelegen dorp Mestia. Ooit was Mestia de oude hoofdstad van de historische provincie Svanetië, een gebied dat nog steeds vooral bewoond wordt door Svaneten, een oeroud bergvolk met een eigen taal en identiteit. Eeuwenlang hebben ze geïsoleerd gewoond in de bergen omdat Svaneti altijd ver van de doorgaande routes lag.

  We verblijven twee nachten Mestia en genieten van de locale keuken.

  Dag 7: Mestia – Ushguli – Mestia

  Via een spectaculaire route met rijden we met 4×4 terreinwagens naar het dorp Ushguli. omgeven door toppen en gletsjers van de Grote Kaukasus: Shkhara (5201 m), Ushba (dubbele top 4710 m en 4690 m) en Tetnuldi (4858 m). Ushguli is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Onderweg maken we enkele stops bij de dorpen Ipari en Kala en bewonderen we de dorpskerken kerken met middeleeuwse fresco’s evenals de vele Svan-torens, torenhuizen gebouwd als verdedigingswoningen. De meesten dateren uit de 9e tot 12e eeuw.

  Vanuit Ushguli maken we een korte rit en wandeling richting Shkahra gletsjer.

  In de avond keren we terug naar Mestia.

  Dag 8: Mestia – Kutaisi

  Vandaag keren we terug naar Kutaisi en brengen voor onze aankomst aldaar een bezoek aan de Gelati Academie en kloostercomplex. Op deze bijzondere plek, eveneens opgenomen op de Unesco Werelderfgoed lijst studeerden de meest bekende theologen, filosofen en wetenschappers van Georgië. We bekijken hier de verbluffend mooie muurschilderingen uit de 12de- 17de eeuw.

  We overnachten in Kutaisi.

  Dag 9: Kutaisi – Uplistsikhe – Mtskheta – Tbilisi

  Onze eerste stop is in Uplistsikhe, een van de oudste nederzettingen van Georgië.

  De in de rotsen uitgehouwen vesting herbergt grotwoningen, tunnels en straten en werd in het eerste millennium voor christus gebrouwd. Deze vesting diende als een belangrijk politiek, handels- en religieus centrum.

  Na Uplistsikhe vervolgen we onze weg naar het oosten van Georgië. De voormalige hoofdstad van het oude koninkrijk Iberia, de heilige stad Mtskheta, gelegen aan de samenvloeiing van de rivieren Aragvi en Mtkvari, was ooit de hoofdstad van Iberia, het oude koninkrijk van Oost-Georgië. De plaats is opgenomen in de UNESCO-lijst vanwege de unieke middeleeuwse architectuur en is voor vele Georgiërs een belangrijk bedevaartsoord. Bij aankomst brengen we een bezoek aan het imposante Jvari klooster uit de 6de eeuw. De Svetitskhoveli kathedraal staat als tweede op ons programma. Beiden staan op de Unesco Werelderfgoed lijst. Vanmiddag is er ook vrije tijd, te besteden aan een wandeling door de stad of het zoeken naar souvenirs.

  Aan het eind van de middag keren we terug naar Tbilisi.

  Dag 10: Tbilisi – Amsterdam

  Vroeg in de ochtend vertrek met privétransfer naar de luchthaven van Tbilisi voor onze vlucht naar Nederland.

 • Vertrekdatum Prijs per persoon Eenpersoonstoeslag
  2 september 2023 € 2.995,- € 275,-